Cei 79 de furnizori de electricitate cu clienți finali, cei 6 operatori ai rețelelor de distribuție și operatorul de transport Transelectrica trebuie să transmită până astăzi, marți, 13 decembrie, o declarație pe proprie răspundere referitoare la “încadrarea în categoria operatorilor economici care cumpără energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh” pentru a beneficia de această prevedere introdusă recent de guvern prin OUG 153/2002.
Modificările repetate aduse legislației din domeniul energiei au bulversat piața, dovadă că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) s-a văzut nevoită ca cu numai o zi înaintea expirării termenului lunar, pe 12 decembrie, să emită un avertisment către agenții economici de pe piața energiei:
“În vederea aplicării prevederilor art. 5 alin. (6) din Anexa nr. 11 la OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost introdusă prin OUG nr. 153/2022, vă solicităm să ne transmiteți, lunar, până în data de 13 ale lunii, pe adresele de email anre@anre.ro și raportari.piete@anre.ro, o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea prevederilor art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, semnată de reprezentantul legal al operatorului economic, referitoare la încadrarea în categoria operatorilor economici care cumpără energie electrică conform la art. 2 alin. (2) din anexa mai sus menționată”.
Potrivit ultimului raport disponibil pe site-ul ANRE, la finalul lunii august existau 91 de furnizori care livrau unor clienți finali energie electrică. Potrivit unei liste actualizate de reglementatorul pieței, în prezent numărul furnizorilor activi cu clienți finali a coborât la 79.
Pe lângă aceștia, declarație pe proprie răspundere trebuie să depună și cei 6 operatori de distribuție (Delgaz Grid, Distribuție Energie Electrică România, Distribuție Energie Oltenia, și E-Distribuție Banat, Dobrogea și Muntenia) și operatorul de transport Transelectrica.
Guvernul a decis să le impună producătorilor de energie electrică ce au în portofoliu capacități de producție de cel puțin 10 MW, cu excepția producătorilor de energie regenerabilă care beneficiază de subvenții prin certificate verzi, a celor în cogenerare ce livrează și energie termică pentru încălzirea centralizată a populației și a unităților intrate în funcțiune după 1 aprilie 2022, un preț unic reglementat de vânzare angro de 450 lei/MWh, prin instituirea unui așa-numit ″mecanism de achiziție centralizată de energie″, cu ″achizitor unic″, OPCOM.
CITEȘTE ȘI Austria poate naționaliza OMV Gas Marketing &Trading, filiala grupului cu care Petrom are semnate cele mai importante contractePotrivit Codului Penal, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.