Prețul de referință pentru luna următoare al gazului de pe principala bursă europeană, cea olandeză, TTF, ar putea crește „cu ușurință” cu 5-6 euro/MWh dacă Gazprom va opri furnizarea de gaze către grupul ausriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze autohton, OMV Petrom, susțin analiștii citați de presa internațională. Chiar dacă piețele europene se vor descurca, majorând importurile de gaz lichefiat (GNL) și din Norvegia, unele industrii europene nu vor supraviețui unui alt șoc pe partea de aprovizionare, cu impact asupra prețurilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important Prețurile și volumele gazelor tranzacționate pe piețele operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) au crescut la cel mai înalt al ultimelor luni, potrivit analizei Profit.ro, în urma anunțului grupului austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze autohtone, OMV Petrom, potrivit căruia gigantul rus Gazprom ar putea opri furnizarea de gaze către Austria.
Mai este interesant Deși înmagazinările autohtone, dar și cele europene, se află la un nivel record pentru această perioadă a anului, iar producția internă se situează mult peste consumul curent, în prezent, prețul gazului pentru ziua următoare este pe BRM de aproximativ 140 lei/MWh, după ce în urmă cu 5 zile el sărise pe piața intraday și de 150 lei/MWh, cu 30 lei/MWh peste cel reglementat de 120 lei/MWh
OMV a avertizat săptămâna trecută că gigantul rus Gazprom ar putea stopa livrările către OMV ca urmare a unei decizii al unui tribunal străin obținută de o mare companie energetică europeană (pe care nu o numește) și care, dacă ar fi pusă în aplicare în Austria, ar obliga OMV să efectueze plățile pentru gazul furnizat de Gazprom Export către respectiva companie și nu către compania rusă.
CITEȘTE ȘI Tranzacție rară - Guvernul Africii de Sud cumpără o rafinărie de la giganții Shell și BP cu doar 5 cențiDacă această problemă legală ar fi confirmată, ar putea crea un precedent și ar putea afecta alte companii din UE care importă gaze rusești,susțin analiști citați de publicația Montel.
“Dacă livrările ar fi întrerupte mâine, am putea asista lejer la o creștere a prețurilor cu 5-6 euro/MWh”, a declarat Jacopo Casadei, analist de gaze la Energy Aspects, adăugând însă că momentul unei potențiale reduceri este încă neclar.
Potrivit fostului șef al agenției de reglemenare austriacă, Walter Boltz, o diminuare a livrărilor de gaze rusești către Austria ar putea avea loc în câteva săptămâni.
„În momentul în care Gazprom nu va fi plătit (pentru gazul furnizat - n.r.), este probabil că va reduce total livrările”, a explicat Casadei, adăugând că acesta este „unul dintre cele mai mari riscuri pentru soldurile europene”.
CITEȘTE ȘI Magazinele românești La Cocoș își urcă puternic afacerile și intră în luptă cu marile supermarketuriOMV precizat că ar pierde aproximativ 6 miliarde de metri cubi/an de gaz dacă Gazprom ar tăia livrările, iar dacă problemele legale ar afecta livrările și către Slovacia, volumul ar putea ajunge la 8-10 miliarde de metri cubi.
În plus, prețurile gazelor austriece se tranzacționează deja la o primă de 2-3 euro/MWh față de prețurile gazului german, ca urmare a impactului taxelor impuse de Germania la tranzitul de gaze de aproximativ 2,50 euro/MWh.
Cu toate acestea, riscul reducerii fluxului rusesc este deja facturat, a declarat Mauro Chavez, șeful departamentului de cercetare privind gazele naturale și GNL la consultanța Wood Mackenzie.
CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou Drum Expres în România“Pe hârtie, există suficientă capacitate de transport care ar trebui să acopere deficitul creat, dar din punct de vedere al securității energetice, Europa este constrânsă să se bazeze mai mult pe fluxurile de GNL și pe importurile din Norvegia”, a precizat Casadei.
Austria și alte țări afectate ar putea să-și asigure gazul pentru a compensa aprovizionarea pierdută, dar orice creștere a prețurilor ar duce la mai multă distrugere a cererii în Europa și Asia, a explicat Chavez.
„Piețele de gaze ar putea gestiona (deficitul de pe partea de ofertă și implicit creșterea de prețuri -n.r.), dar nu și industria europeană. Unele industrii nu vor supraviețui celei de-a doua lovituri de reducere a aprovizionării rusești”, susține consultantul Wood Mackenzie.
Cea mai mare parte a aprovizionării suplimentare ar urma să fie asigurată prin Italia prin importuri de GNL din Africa de Nord, ca urmare a taxei germane la exporturile de gaze, iar restul din Germania, cred analiștii citați de Montel.
CITEȘTE ȘI Grupul maghiar Inter-Computer intră pe piața din România cu ținta de a deveni cel mai important partener de afaceri IBMÎn timp ce Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către multe țări din UE în urma invaziei Ucrainei, Austria și alte câteva țări din Europa Centrală continuă să primească gaze rusești.
Ucraina a anunțat deja că nu intenționează să prelungească acordul de tranzit al gazelor rusești către statele europene, acord care expiră la sfârșitul anului 2024.