Amendamentele la OUG 64/2017 privind piața gazelor naturale, aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, ar putea încalca libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și principiile pieței libere de energie, se arată într-o scrisoare obținută de HotNews.ro, a comisarului european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete, către Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, Toma Petcu, ministrul energiei și Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii.
În scrisoare se arată că România riscă procedura de infringement dacă amendamentele vor fi adoptate definitiv de Parlament. Pe de altă parte, Canete este de acord cu argumentul Comisiei pentru Industrii în favoarea unei mai mari transparente asupra prețurilor, însă pentru atingerea acestui obiectiv există și alte soluții precum obligația transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacționare din România.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Comisarul european spune că o soluție similară este aplicată încă din 2011 în Olanda, țara care la fel că România, este și un producător-cheie de gaze, modelul transferului de titluri devenind unul de referință în UE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Canete consideră în acest punct virtual pot fi făcute transferuri de titluri pentru gazele destinate consumului intern sau gazele tranzacționate pe teritoriul României, chiar dacă ajung să fie consumate pe piețe în afară țării. "Consider că această soluție alternativă va lua în considerare pe deplin interesele României ca producător-cheie al Uniunii Europene în domeniul gazelor de a comercializa gazele dincolo de granițele sale, și de a valorifica întregul potențial de piață și de sursa de aprovizionare cu gaze naturale în regiune".
Profit.ro a anunțat recent că membrii comisiei parlamentare au decis că OPCOM va deține monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, cu o prevedere inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”.