Romgaz și-a majorat cu 56,4% volumul de gaz extras din depozite și apoi comercializat anul trecut comparativ cu anul precedent, se precizează în raportul anual preliminar al companiei, date care confirmă concluziei analizei publicate în urmă cu 3 săptămâni de Profit.ro, potrivit căreia nu producătorii, ci gazele depozitate și extrase în exces pun presiune pe sistemul național de transport.
Romgaz este singura din țară care operează, prin Sucursala Ploiești, șase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciurești, Urziceni, Bălăceanca, Ghercești, Sărmășel și Cetatea de Baltă. Și, implicit, beneficiara “bonusului” de adus de taxa de înmagazinare!
La începutul acestui an, companiile producătoare de gaze au primit “ordin”, de la operatorul de sistem, Transgaz, potrivit unor surse din piață, să stopeze "parțial" producția, pentru a nu exploda gazoductele din cauza presiunii ridicate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numai că, din raportul financiar al Romgaz pe anul trecut, reiese clar că societatea majoritar de stat a eliberat în sistemul național un volum suplimentar considerabil de gaze.
Astfel, Romgaz anunță că și-a majorat veniturile din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale cu 46,44%, la 505,76 milioane lei, ca urmare a vânzării în anul 2017 a unei cantități de gaze proprii din depozite mai mari cu 56,4%.
CITEȘTE ȘI Decizie: permanentizarea supraimpozitării producătorilor români de gaze naturale este constituțională. Cât a încasat statul din această sursăÎn plus, Romgaz recunoaște că în cursul anului 2017, cantitățile de gaze proprii Romgaz, extrase din depozite au fost mai mari decât cele injectate, ceea ce înseamnă că input-urile Romgaz în sistemul național de transport au fost considerabil mai mari decât output-urile, ceea ce a creat o presiune suplimentară în sistem.
De altfel, potrivit raportului Romgaz, compania a facturat în 2017 servicii de extracție a gazelor din depozite pentru 1,75 miliarde de metri cubi, volum cu 21,1% sau 300 milioane de metri cubi decât cel din 2016. Iar acestea se adaugă unui volum de gaze produs de companie mai mare cu un miliard de metri cubi sau 22% decât cel din 2016.
CITEȘTE ȘI Federația Patronală Petrol și Gaze dezaprobă decizia ANRM de stabilire a prețului de referință la gaze naturale calculat în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hub-ul CEGH din VienaDe asemenea, și volumul de gaze injectată în depozite, pentru care Romgaz a facturat servicii de injectare s-a majorat cu 9,5% sau 130 de milioane metri cubi.
Dacă Transgaz a aruncat vina în ograda producătorilor, solicitându-le reducerea producției cu 40%, în cazul OMV Petrom, și cu 25%, în cazul Romgaz, analiza Profit arăta că situația creată este rezultatul volumului inadecvat (prognozei meteo) de gaze înmagazinate și extrase, sistemul de transport gaze din România confruntându-se cu o problemă nouă: nu cu penurie, ci cu un volum prea mare de gaze în conducte raportat la cererea în scădere ca urmare a unei ierni mai blânde.
CITEȘTE ȘI Ungaria va semna un acord pentru a importa gaze din România, anunță Orban. Până la 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România, pe 15 aniInteresant este că, pentru acest an, cel mai mare lobby pentru înmagazinarea unui volum ridicat de gaze a venit din partea membrilor comisiei conduse de Iulian Iancu și din partea operatorului care strigă în prezent “foc” în cinematograful gazoductelor, Transgaz. În cadrul audierilor din Comsisia de anchetă a ANRE, membrii acesteia, în frunte cu președintele Iancu, au chestionat în repetate rânduri operatorii cu privire la realizarea planului de înmagazinare a gazelor. În plus, pe 9 noiembrie, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, declara că stocul de gaze realizat pentru această iarnă este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, astfel că România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii.
Așa se face că, deși era anunțată o iarnă mult mai blândă decât cea trecută, când, la finalul ciclului, rămăseseră înmagazinate aproximativ 500 de milioane de metri cubi, nivelul minim al înmagazinărilor stabilit de ANRE a fost similar celui de anul trecut, de aproximativ 1,8 miliarde metri cubi. În plus, Romgaz a decis să înmagazineze volume suplimentare, la începutul lunii noiembrie 2017 fiind depozitat un volum de aproximativ 2,2 miliarde de metri cubi. Iar furnizorii au solicitat să li se livreze, era și normal, gazul înmagazinat și plătit.