Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) a atras atenția, joi, asupra lipsei de investiții private într-unul dintre principalii piloni strategici ai economiei - domeniul generării energiei electrice, și avertizează că securitatea energetică a României poate fi afectată.
”Practic, în ultimii ani investițiile private în acest sector s-au diminuat dramatic până aproape de zero. Parcul de generare a energiei electrice din surse convenționale în România este îmbătrânit și are nevoie de investiții masive de capital. Importante capacități instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislația europeană de mediu sau performanță economică”, se arată în comunicat.
AmCham atrage atenția că o sursă de finanțare importantă pentru substituirea acestora, capitalul privat, întâmpină obstacole insurmontabile originate de cadrul legislativ în vigoare, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Păgubiții de la Harinvest ar urma să primească înapoi banii din conturile devalizate. Instanța obligă BCR să returneze 19,7 milioane, anulând tranzacțiile sell-out cu casa de brokeraj care a făcut frauda”Acest blocaj poate genera amenințări la adresa securității energetice a României, în condițiile în care realizarea unui nou proiect, de la stadiul de analiză de fezabilitate la punerea în funcțiune depășește valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele declarate prioritare în propunerea de strategie energetică a României necesită peste 5 ani între momentul deciziei de investire și momentul punerii în funcțiune”, se arată în comunicat.
În ultimii ani, AmCham a transmis semnale legate de efectele negative ale unor prevederi din legislația primară, care practic au descurajat aproape în totalitate investițiile private și intențiile unor instituții financiare de a sprijini asemenea investiții.
”Articolele 23 și 28 din Legea Energiei Electrice și Gazelor Naturale nr. 123/2012 elimină posibilitatea semnării de acorduri contractuale negociate bilateral, utilizate drept instrumente de garantare pentru obținerea de finanțare pentru proiecte noi. Deși au fost transmise numeroase semnale pe multiple canale către factorii de decizie - legiuitori, membri ai executivului și reglementatori - asistăm în continuare la un blocaj generat de prevederi legale formulate la nivelul anului 2012, deși nu au lipsit asigurările că se va avea în vedere adoptarea unui cadru legislativ care să permită investițiile private”, se arată în comunicat.