Ambasada Federației Ruse în România susține că au fost identificate cazuri de falși intermediari români ai gigantului rus de stat Gazprom, care vor să îi înșele pe importatorii locali de gaze naturale rusești, și transmite că, în primele 10 luni ale anului în curs, România a importat din Rusia aproape 2,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât pe parcursul întregului an 2020 (puțin peste 2 miliarde mc).
"Într-un mod aparte, dorim să atragem atenția asupra cazurilor identificate de fraudă din partea presupușilor „intermediari români” ai PJSC Gazprom. Unii „antreprenori” lipsiți de scrupule, folosind scrisori falsificate în numele conducerii monopolului rus, induc în eroare companiile locale care manifestă dorința să achiziționeze gaz", este mesajul ambasadei.
Instituția adaugă că Gazprom Export "efectuează livrarea de gaze naturale (în România – n.r.) prin intermediul a două companii acreditate de partea română, Conef Energy și WIEE România, care rezervă volumul de combustibil livrat".
"Gazprom Export are la București un reprezentant oficial. Acestea sunt organizațiile unde puteți verifica atât starea cererii pentru achiziționarea de gaze, cât și legalitatea contractantului", mai afirmă ambasada.
O atenționare similară, valabilă la nivel global, a fost publicată și de către Gazprom Export.
Contactată pentru lămuriri de Profit.ro, în special cu privire la exprimarea "companii acreditate de partea română", Ambasada Federației Ruse nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
"Creșterea importurilor de gaze din Rusia este vizibilă și în România: timp de 10 luni din acest an, țara a importat aproape 2,5 miliarde de metri cubi de gaze. Comparați cu anul 2020, când importurile pe un an întreg au fost de puțin peste 2 miliarde de metri cubi", se mai afirmă în comunicat, care are ca subiect principal "situația livrării de gaze din Rusia către Europa, având în vedere speculațiile neîncetate în jurul PJSC (Societatea publică pe acțiuni) Gazprom".
CITEȘTE ȘI Președintele Bundesbank, un critic al politicilor BCE, se va retrage din funcție cu cinci ani mai devremeAvertismentul Ambasadei ruse vine într-un moment de "foame" intensă de gaze rusești. România se pregătește să intre în această iarnă cu o mare problemă: nu știe încă de unde va importa gaze pentru zilele geroase, cu consum foarte mare, a declarat recent, pentru Agerpres, Volker Raffel, CEO al E.ON România, unul dintre principalii furnizori de gaze din România.
România are producție proprie de gaze și depozite, însă la iarnă, în perioadele geroase, va fi nevoie și de importuri. Până acum, acest deficit se importa de la Gazprom, însă pentru iarna care se apropie, Guvernul și Transgaz nu au rezolvat încă această problemă, a spus Raffel, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI Site-urile de informații din Lituania blochează comentariile publice despre COVID-19Cele mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că, la nivelul lunii iulie 2021, cel mai mare importator local de gaze rusești a fost firma Imex Oil Ltd, cu o pondere de peste 92% în totalul importurilor.
Firma, înregistrată în Cipru și cu acționariat necunoscut, a fost înființată în 1995 și a fost mulți ani, alături de Conef din grupul rus Vimetco ce deține Alro Slatina și de WIEE, controlată de Gazprom din 2015, unul dintre cei trei mari intermediari de importatori de gaze rusești în România. Imex Oil Ltd este reprezentată de către Vitalie Lisagor, originar din Republica Moldova, care este și șeful Conef. În trecut, Imex Oil apărea drept afiliată a grupului Vimetco, prin intermediul Conef.
CITEȘTE ȘI Plan de vaccinare a milioane de copii cu vârste de 5-11 ani, în SUAÎn noiembrie anul trecut, Imex Oil Ltd și-a deschis sucursală la București, primind licență de furnizare din partea ANRE. Anterior, lider al importatorilor români de gaze naturale fusese AIK Energy, care între timp a ajuns să se confrunte cu probleme financiare.
Statutul de intermediar de importuri de gaze rusești în România a fost dintotdeauna vânat ca fiind unul foarte lucrativ, fiind dificil de obținut, după cum a mai relatat Profit.ro.