Relansarea podului gazier de peste Prut. Transgaz a scos la licitație capacități de export gaze către Republica Moldova

Relansarea podului gazier de peste Prut. Transgaz a scos la licitație capacități de export gaze către Republica Moldova
scris 21 oct 2021

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dată fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas - "Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?".

Urmărește-ne și pe Google News

Licitațiile nu vor mai fi pe platforma GMOIS, deținută și operată de Transgaz, ci pe platforma pe care sunt și celelalte licitații de pe punctele de interconectare cu UE, RBP.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare.

Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova).

În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Premierul Republiciii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat că oficialii de la Chișinău vor începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom, confirmând o informație publicată de Profit.ro.

„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia Republcia Moldova de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru sprijinul oferit în acest proces”, a precizat Natalia Gavrilița, citată de presa de pe peste Prut.

Informația fost confirmată și de ministrul Energiei, Virgil Popescu: "Nu, în acest moment nu livrăm în regim normal gaze naturale către Republica Moldova. Asigurăm un echilibru la graniță prin acest gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău. Explorăm diferite surse de ajutorare a Republicii Moldova."

Problema este că România are la rândul său nevoie de gaze de import, în prezent pentru acoperirea consumului curent și umplerea depozitelor. Iar la iarnă, ar putea avea nevoie inclusiv pentru echilibrarea sistemului.

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import. Licitația prin care compania vrea să achiziționeze 860 GWh de gaze, estimată la o valoare cuprinsă între 477 și 596,5 milioane lei, confirmă faptul că prețul gazului s-ar putea să nu fie cea mai mare problemă a României în această iarnă, cum cred politicienii care au adoptat adoptat măsuri de subvenționare și plafonare a acestuia, ci o problemă mai stringentă ar putea fi disponibilitatea gazului, așa cum a avertizat în repetate rânduri Profit.ro.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Potrivit operatorului de transport, dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2021, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, “există posibilitatea că în perioada de iarnă (2021-2022) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale”.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
gaze
republica moldova
transgaz
gazprom