ACUE: Investițiile proprii în adaptarea rețelelor la tranziția energetică: 6 miliarde euro. Cu cât ar crește factura

ACUE: Investițiile proprii în adaptarea rețelelor la tranziția energetică: 6 miliarde euro. Cu cât ar crește factura
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2024

Operatorii de distribuție vor trebui să investească în următorii 5  ani din surse proprii, pe lângă fondurile europene disponibile, cel puțin 6 miliarde euro în dezvoltarea și adaptarea rețelelor electrice pe care le operează pentru a face față tranziției energetice. Costul suplimentar calculat de Federația în care aceștia sunt asociați (ACUE) la nivelul anului 2030, într-o factură, la un consum lunar de 150 KWh, este de 8 lei.

ACUE a făcut o serie de scenarii și, în cazul cel mai optimist, pentru un nivel triplu de investiții, impactul investițiilor necesare în tariful de distribuție “ar crește progresiv în următorii 5 ani, până la aproximativ 5 bani/kWh în 2030. Cu valoare de exemplu, pentru un consum lunar de 150 kWh, acest cost suplimentar estimat la nivelul anului 2030 este de circa 8 lei”.

Urmărește-ne și pe Google News

Calculul se referă exclusiv la impactul creșterii cheltuielilor cu investițiile în rețele, fără a ține cont de alți factori care pot afecta valoarea veniturilor reglementate sau a tarifelor, considerând un volum constant de energie distribuită în următorii 5 ani și o rată reglementată de rentabilitate considerată adecvată de operatorii de distribuție.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
CONFIRMARE Tranzacție - Gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura și fondul de investiții IFM intră în România semnând cu \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura și fondul de investiții IFM intră în România semnând cu "regele eolienelor"

Investițiile sunt necesare pentru transformarea actualelor rețele de distribuție într-unele inteligente și reziliente, care vor face posibilă dublarea capacității de producție din surse regenerabile conectate la rețea, racordarea a 2,5 GW capacitate instalată la prosumatori, dezvoltarea noilor tehnologii (stații pentru încărcarea a 850.000 mașini electrice, implementarea soluțiilor de stocare), electrificarea accelerată (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul încălzire și răcire asigurat de pompe de încălzire-răcire), flexibilitatea “Pentru membrii Federației ACUE, îmbunătățirea semnificativă a infrastructurii de distribuție a energiei electrice, asigurând capacitatea de a satisface cererea viitoare, reprezintă o prioritate iar angajamentul nostru are la bază obiectivele asumate la nivel național. Avem speranța că factorii de decizie vor trata cu responsabilitate prioritățile domeniului, în sensul adoptării unui cadru de reglementare favorabil investițiilor”, a declarat Daniela Dărăban, director executiv ACUE. rețelelor și eficiența energetică.

Pentru a putea mobiliza și încuraja aceste resurse, elementul cheie pentru atragerea investițiilor îl reprezintă cadrul de reglementare care ar trebui să permită recuperarea prin tarifele de distribuție a costurilor de finanțare actuale, din piața de capital.

Cadrul de reglementare pentru perioada următoare va determina ritmul și dimensiunea investițiilor și posibilitatea de a atrage, sau nu, finanțările necesare. În lipsa unui semnal motivant pentru investitori, prin recuperarea costurilor de finanțare și remunerări adecvate asigurate de noile reglementări, investițiile nu pot depăși ritmul actual anual.

“Este esențial ca reglementările să fie clare și aliniate realităților economiei, astfel încât investitorii să aibă încredere că își pot recupera costurile finanțărilor iar rata de rentabilitate este la un nivel rezonabil, competitiv față de alte opțiuni disponibile pe piață. Asigurarea recuperării acestor costuri prin tarife determinate pe baza unor reguli stabile și predictibile încurajează investitorii să finanțeze proiectele de infrastructură a rețelelor electrice, având în vedere faptul că investițiile lor vor fi amortizate pe termen lung, în cazul de față, 25-30 de ani. În același timp, o abordare graduală oferă o mai mare predictibilitate atât pentru distribuitori, cât și pentru consumatori, facilitând planificarea bugetară și financiară”, susține ACUE.

Impactul pe termen mediu și lung la nivelul consumatorilor va fi semnificativ prin privarea de beneficiile tranziției la un nou model de producție și consum, de accesul la noi funcțiuni ale serviciului de distribuție prin care ar putea juca un rol activ în piața de energie și, nu în ultimul rând, ar ridica o problemă serioasă de competitivitate a economiei românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
retele
tarif
distribuție
factura