Acord istoric la COP28 privind schimbările climatice. Reacții internaționale

Acord istoric la COP28 privind schimbările climatice. Reacții internaționale
scris 13 dec 2023

Aproape 200 de țări au convenit în premieră, la summitul COP28 privind schimbările climatice, să înceapă reducerea consumului global de combustibili fosili, fără a renunța însă definitiv la cărbune, petrol și gaze.

Scopul final este o „tranziție de la combustibilii fosili folosiți în sistemele energetice” și vizează viitorul tuturor energiilor fosile - cărbune, petrol și gaze naturale. Textul lasă, însă, portițe deschise pentru utilizarea în continuare a gazului și a unor tehnologii controversate pentru captarea și stocarea dioxidului de carbon. Iar o eliminare treptată nu este deloc menționată în mod explicit, așa cum au dorit aproximativ 130 de state, inclusiv cele din Uniunea Europeană, obligate, în cele din urmă, să cedeze în fața unei rezistențe acerbe venite din partea marilor producători petrolieri, precum Arabia Saudită.

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul a fost salutat de președinția emirateză a conferinței, de Statele Unite, Uniunea Europeană, Franța, Spania, Țările de Jos, statele arabe, Africa de Sud și, într-o mai mică măsură, de Australia, arată Agerpres.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Carburanții se vor scumpi în 2 etape în 2024, în urma deciziei Guvernului de a renunța la scutirea actualizării accizelor cu rata inflației la benzină și motorină CITEȘTE ȘI Carburanții se vor scumpi în 2 etape în 2024, în urma deciziei Guvernului de a renunța la scutirea actualizării accizelor cu rata inflației la benzină și motorină

ONU și Samoa, care s-au exprimat în numele statelor insulare mici, au fost mai moderate. China a făcut apel la țările dezvoltate să preia conducerea în ceea ce privește tranziția energetică globală.

Președinția COP28

Este o decizie "istorică pentru a accelera acțiunea climatică", a declarat Sultan Al Jaber, președintele emiratez al acestei Conferințe ONU privind schimbările climatice, la care au participat aproximativ 200 de țări.

ONU

"Era energiilor fosile trebuie să se încheie și ea trebuie să se termine cu dreptate și echitate", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după anunțarea acordului.

"Țin să spun că renunțarea la combustibilii fosili este inevitabilă, fie că le place sau nu. Să sperăm că ea nu vine prea târziu", a subliniat el, adresându-se "celor care s-au opus unei referiri clare" la această noțiune de eliminare în textul final de COP28. "Omenirea nu poate să își permită întârzieri, indecizie sau jumătăți de măsură", a insistat Antonio Guterres.

FOTO S-au tras gaze la unul din ″polii frigului″ din România. Cât a costat CITEȘTE ȘI FOTO S-au tras gaze la unul din ″polii frigului″ din România. Cât a costat

Statele Unite

"Cred că toată lumea va fi mulțumită de faptul că, într-o lume zguduită de războiul din Ucraina și Orientul Mijlociu și de toate celelalte provocări ale unei planete care se clatină", există un motiv pentru a "fi optimiști, a fi recunoscători și a ne felicita cu toții împreună aici", a declarat emisarul american pentru climă, John Kerry.

China

"Țările dezvoltate au o responsabilitate istorică și incontestabilă în ceea ce privește schimbările climatice: ele trebuie să preia conducerea pentru a se angaja spre obiectivul de 1,5 grade Celsius" și pentru "a atinge neutralitatea carbonului cât mai curând posibil", a declarat Zhao Yingmin, viceministrul chinez al Mediului.

Uniunea Europeană

Acordul "istoric" semnat la COP28 "marchează începutul erei post-fosile", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Hidroelectrica a semnat preluarea principalelor active ale UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din România: Trăim un moment istoric! CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a semnat preluarea principalelor active ale UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din România: Trăim un moment istoric!

"Omenirea a aprobat obiectivele UE pentru 2030: o triplare a energiei regenerabile și o dublare a eficienței energetice", a adăugat ea, salutând într-o declarație separată "o demonstrație puternică a valorii multilateralismului în abordarea celor mai mari provocări ale planetei noastre".

Franța

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat "o etapă importantă" care "angajează omenirea spre o tranziție fără combustibili fosili", îndemnând totodată la "accelerarea" luptei împotriva încălzirii planetei noastre.

Într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, președintele Macron a salutat și recunoașterea "rolului-cheie al sectorului nuclear", "o premieră" apărată de Franța, în paralel cu necesitatea unei triplări a energiilor regenerabile.

Puțin mai devreme, ministrul francez pentru Tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher, a subliniat "o victorie a multilateralismului și a diplomației climatice".

Spania

"Sfârșitul sau cel puțin renunțarea la combustibilii fosili (...) este una dintre cele mai bune știri pe care am fi putut să le primim de la Dubai", a declarat prim-ministrul Pedro Sanchez în fața Parlamentului European din Strasbourg.

Engie își actualizează sistemele informatice. Nu va emite facturi o bună parte din ianuarie CITEȘTE ȘI Engie își actualizează sistemele informatice. Nu va emite facturi o bună parte din ianuarie

Țările de Jos

Țările de Jos consideră că noul acord reprezintă "un moment important". "Pentru prima dată, omenirea este pe cale să vorbească despre o renunțare la energiile fosile", a declarat ministrul olandez pentru Climă, Rob Jetten. "Mai multă ambiție este întotdeauna ceva de preferat, dar obiectivul (de limitare a încălzirii) de 1,5 grade Celsius rămâne în vedere", a adăugat el.

Statele arabe

"Grupul arab își exprimă recunoștința pentru eforturile deosebite depuse de președinția Emiratelor Arabe Unite și de echipa sa", a declarat Albara Tawfiq, reprezentant al delegației saudite la COP28 și președinte al Grupului arab la Conferința ONU privind schimbările climatice, salutând conferința drept un "mare succes".

El a citat realizările din textul final, cum ar fi menționarea tehnologiilor de captare și stocare a carbonului, promovate de țările producătoare de petrol pentru a continua să producă hidrocarburi.

Australia

"Rezultatul nu merge atât de departe pe cât mulți dintre noi cereau, începând cu țările cele mai vulnerabile. Dar mesajul transmis este clar: toate națiunile lumii recunosc că viitorul nostru se află în energia curată și că era combustibililor fosili va lua sfârșit", a declarat ministrul australian pentru Climă, Chris Bowen.

Statele insulare mici

Alianța micilor țări insulare (AOSIS), deosebit de amenințate de schimbările climatice, a exprimat anumite rezerve și îngrijorări după adoptarea textului, pe care îl consideră insuficient.

FOTO Iohannis, la COP28: Ne propunem să ajungem la peste 8.000 MW fotovoltaici până în 2030. România a aderat la Alianța Solară Internațională CITEȘTE ȘI FOTO Iohannis, la COP28: Ne propunem să ajungem la peste 8.000 MW fotovoltaici până în 2030. România a aderat la Alianța Solară Internațională

"Am făcut un pas înainte în raport cu statu-quoul, dar lucrul de care avem cu adevărat nevoie este o schimbare exponențială", a declarat Anne Rasmussen, reprezentantă a insulelor Samoa, care prezidează AOSIS, aplaudată după această declarație de reprezentanții europeni și ai altor națiuni.

Africa de Sud

"Pentru prima dată, avem un text care îndeamnă la îndepărtarea de combustibilii fosili pentru a ne angaja pe drumul spre o tranziție energetică justă, ordonată și echitabilă", a declarat ministrul sud-african al Mediului, Barbara Creecy, citată într-un comunicat guvernamental. "Este un obiectiv pentru care țara noastră, alături de restul continentului african și de alte națiuni vulnerabile, a luptat de mulți ani", a adăugat Guvernul Africii de Sud.

"Documentul recunoaște, de asemenea, importanța garantării unor finanțări publice adecvate pentru a permite adaptarea țărilor în curs de dezvoltare. Este un pas mare spre înainte", a subliniat Barbara Creecy.

Brazilia

După anunțarea acordului, Brazilia a îndemnat țările dezvoltate să conducă tranziția energetică și să pună la dispoziția țărilor în curs de dezvoltare "resursele necesare".

RAPORT Războiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa CITEȘTE ȘI RAPORT Războiul din Ucraina a redus consumul de gaze în Europa

"Este esențial ca țările dezvoltate să preia conducerea în ceea ce privește tranziția către eliminarea combustibililor fosili", a declarat Marina Silva, ministrul brazilian al Mediului, invitându-le pe statele bogate să "ofere resursele necesare și țărilor în curs de dezvoltare". 

viewscnt
Afla mai multe despre
acord
clima