Acord în domeniul gazelor naturale între Cipru și Egipt în vederea construirii unei conducte submarine

Acord în domeniul gazelor naturale între Cipru și Egipt în vederea construirii unei conducte submarine
scris 20 sep 2018

Ciprul și Egiptul au încheiat un acord care să permită construirea primei conducte submarine de transport de gaze naturale cipriote, prin Marea Mediterană, către Egipt, în vederea reexportării către Europa, relatează AFP.

”Semnarea de azi (miercuri) constituie o cotitură, nu doar pentru Cipru, ci și pentru întreaga Mediterană de est”, a declarat ministrul cipriot al Energiei George Lakkotrypis la finalul unei vizite a ministrului egiptean al Petrolului Tarek el-Molla, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Conducta urmează să transporte gaze naturale de la zăcământul cipriot offshore "Afrodita” în Egipt, care-l va transforma în gaze naturale lichefiate (GNL).

OMV răsuflă ușurat. Trump: Nu intenționăm să sancționăm companiile implicate în Nord Stream 2 CITEȘTE ȘI OMV răsuflă ușurat. Trump: Nu intenționăm să sancționăm companiile implicate în Nord Stream 2

”Este vorba, înainte de toate, de o conductă europeană, a cărui obiectiv este să trimită gaze naturale cipriote către Egipt, înainte de a le reexporta către Europa sub formă de gaze naturale lichefiate”, a precizat Lakkotrypis.

În 2011, firma americană Noble Energy a fost prima care a descoperit gaze naturale în largul Ciprului, în câmpul Afrodita (blocul 12), ale cărei rezerve sunt estimate la 127 de miliarde de metri cubi. Blocul 12 este declarat viabil comercial, însă exploatarea sa nu a început încă.

Consorțiul însărcinat cu Afrodita, din care fac parte olandezii de la Shell și israelienii de la Delek, alături de Noble Energy, intenționează să renegocieze termenii contractului cu Guvernul ciipriot înainte de a începe exploatarea.

Potrivit ministrului cipriot, acest acord, ”primul de acest tip”, va permite atragerea unor investiții în valoare de câteva miliarde de dolari în construirea infrastructurii.

Un comitet comun urmează să fie înființat în următoarele 20 de zile, cu scopul de a superviza acest proiect, susținut de Uniunea Europeană (UE), care caută să-și diversifice sursele de energie.

În 2015, descoperirea unor imense resurse de gaze naturale în zăcământul egiptean ”Zohr”, în apropiere de Cipru, a condus la speranța că noile bogății vor putea să fie extrase în largul insulei mediteraneene.

Nicosia dorește ca trimiterea gazelor sale naturale către Egipt să înceapă în 2022, însă avansarea proiectului depinde de acorduri comerciale care urmează să fie încheiate cu investitori.

Este vorba despre primele venituri de pe urma gazelor naturale ale Ciprului, care a emis de asemena permise de exploatare de hidrocarburi francezilor de la Total, italienilor de la ENI și americanilor de la ExxonMobil.

viewscnt
Afla mai multe despre
conducte submarine
gaze
cipru
egipt