Primele tranzacții în Punctul Virtual de Tranzacționare (PVT) din România pe Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale (PZUGN) administrată de bursa angro de energie OPCOM au fost efectuate miercuri, pentru livrarea gazelor naturale în cursul zilei gaziere 20 septembrie 2018, iar prețul de închidere a pieței a fost de 98 lei/MWh, pentru o cantitate tranzacționată de 10.000 MWh.
La sesiunea de tranzacționare au participat, printre alții, un număr de 4 furnizori majori de gaze, respectiv Engie, E.ON Energie, E.ON Gaz Furnizare și CEZ Vânzare.
Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen.
CITEȘTE ȘI Șeful Danske Bank demisionează pe fondul anchetei privind subsidiara estoniană, suspectată de spălare de bani. Sunt vizate plăți de 200 miliarde euro"La această piață sunt înregistrați un număr de 13 operatori economici, iar organizarea și administrarea pieței presupune asumarea de către OPCOM SA a rolului de contraparte în tranzacțiile încheiate, prin punerea la dispoziția participanților la tranzacționare a instrumentelor necesare pentru realizarea plăților aferente gazelor naturale achiziționate și, respectiv, pentru încasarea contravalorii gazelor naturale vândute, prin intermediul contului central al pieței, pentru care serviciile aferente sunt puse la dispoziție de Banca Comercială Română (BCR). Totodată, OPCOM SA asigură serviciul de notificare automată către SNTGN Transgaz SA a tranzacțiilor realizate, în conformitate cu prevederile aplicabile ale Codului Rețelei de transport a gazelor naturale", conform OPCOM.
Potrivit sursei citate, pe parcursul sesiunii de tranzacționare din 19 septembrie 2018, care a avut loc conform programului stabilit, în intervalul 10:00 – 15:00, s-au conectat la sistemul de tranzacționare 6 dintre participanții înregistrați la piață, vânzători și cumpărători, conform drepturilor deținute în baza documentelor depuse pentru participarea la piață, au fost introduse și modificate în piață un număr de 22 de ordine, în urma cărora 3 dintre participanți au încheiat tranzacții.
Datele Bursei Române de Mărfuri (BRM), unde au loc cele mai multe dintre tranzacțiile centralizate din România, arată că prețul mediu ponderat al tranzacțiilor angro de pe această platformă cu gaze de producție internă s-a majorat amplu, cu peste 31%, în ultima lună, de la 80 lei/MWh în august la 105 lei/MWh în septembrie. Tranzacțiile cu gaze din import sunt la un preț și mai mare, de 112 lei/MWh.