Comisiile de Industrii din Senat și Camera Deputaților au validat, joi, trei noi propuneri de numiri în posturile vacante de membri în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), după ce precedentele nume propuse au fost respinse de plenurile reunite ale Parlamentului pe 26 aprilie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Timp de mai bine de doi ani, Comitetul a funcționat și a adoptat decizii cruciale pentru industria energetică a României în formulă incompletă, după expirarea mandatelor a trei foști responsabili, inclusiv a unui vicepreședinte.
În martie anul trecut, aceleași Comisii de Industrii ale celor două Camere i-au propus în vederea numirii în Comitetul de Reglementare al ANRE pe Rodin Traicu (fost director RAAN, fost deputat, susținut de PSD, vicepreședinte), Mihai Albulescu (fost secretar de stat în ministerele Economiei și Energiei, PSD, membru) și Florin Claudiu Roman (fost consilier la cabinetul președintelui ANRE, PNL, membru).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După mai mult de un an însă, pe 26 aprilie 2017, aceste nominalizări, conținute într-un raport comun al celor două Comisii, au fost respinse de plenurile reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, la inițiativa PSD.
"Aș dori să propun plenului reunit respingerea raportului, deoarece este un raport al vechiului legislativ. Între timp, Biroul permanent reunit a declanșat și a aprobat o nouă procedură de numire. Și, mai mult decât atât, în raport sunt propuse persoane care deja s-au retras, pentru a ocupa această funcție", a spus atunci în fața plenurilor reunite reprezentantul PSD, deputatul Ion-Marcel Ciolacu.
Astăzi, Comisiile de Industrii din Senat și Camera Deputaților au validat trei noi propuneri pentru posturile vacante din Comitetul de Reglementare al ANRE.
Pentru postul de vicepreședinte ANRE, partidele din coaliția de guvernare, PSD și ALDE, l-au propus pe Henorel Florin Soreață, în prezent șef al Direcției Generale Control din ANRE.
Tot din partea arcului guvernamental a fost propus, ca membru în Comitetul de Reglementare, Ramiro Angelescu, fost director executiv al Direcției Coordonare Vânzări din cadrul Electrica SA. Acesta a fost revocat din funcția respectivă la finalul lunii ianuarie, pe fondul crizei exploziei prețurilor de pe piața de energie, când compania unde statul este cel mai mare acționar, cu circa 48% din acțiuni, a anunțat că are o expunere de peste 36 milioane lei pe clientul Transenergo, intrat între timp în insolvență, și că se așteaptă la un grad scăzut de recuperare a sumei respective.
Ramiro Angelescu a fost și consilier general al Capitalei, membru CGMB din partea PSD, până după alegerile locale din vara anului trecut.
Din partea PNL a fost propus ca membru în Comitetul de Reglementare al ANRE Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte al partidului, fost deputat, ministru al Apărării și președinte al AVAS.
CITEȘTE ȘI Mark Mobius: Volatilitatea scăzută de pe piețele financiare este influențată de rețelele de socializareAceștia vor fi numiți în locul lui Claudiu Dumbrăveanu (vicepreședinte), Teodor Bobiș și Carmen Filipescu, ale căror mandate au expirat încă din aprilie 2015. De atunci, Comitetul de Reglementare al ANRE a funcționat și a emis ordine și decizii cu doar patru membri din totalul de șapte, câți prevede legislația în vigoare, pentru că partidele politice s-au decis și s-au pus de acord foarte greu pe cine să susțină pentru aceste poziții extrem de importante și de influente în reglementarea sectorului energetic.
Ceilalți membri ai Comitetului de Reglementare, aflați în funcție, sunt președintele ANRE Niculae Havrileț și vicepreședintele Emil Calotă, plus Gheorghe Barbu și Zoltan Nagy-Bege. Informațiile publice disponibile arată că președintele ANRE câștigă aproape 44.000 lei pe lună, un vicepreședinte ANRE – 39.000 lei pe lună, iar un membru simplu al Comitetului de Reglementare al Autorității – 33.000 lei.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat, tot astăzi, că speră ca Parlamentul să numească rapid membrii care lipsesc din Comitetul de Reglementare al ANRE, după doi ani de tergiversări. ”Sunt trei ani de zile în care activăm la minimul necesar pentru a avea cvorum. Așteptăm să ne sosească și ceilalți colegi, suntem patru, lipsesc trei. Niciunul din acești patru reglementatori nu are voie să se îmbolnăvească, nu are voie să lipsească din țară. A fost o sarcină grea în ulitmii trei ani de zile”, a mai spus Havrileț.
CITEȘTE ȘI Diddy, Jay Z și Dr Dre ocupă primele locuri în topul Forbes al celor mai bogați artiști hip-hop în 2017Potrivit Legii 160/2012 privind organizarea și funcționarea ANRE, Autoritatea are un președinte și doi vicepreședinți, iar Comitetul de Reglementare este format din șapte membri, inclusiv președintele și vicepreședinții ANRE. Numirea membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE, cu nominalizarea funcțiilor, se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților și a Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului.
Președintele și cei doi vicepreședinți trebuie să fi absolvit studii superioare în domeniile tehnic, economic sau juridic, cu luarea în considerare la desemnare a titlurilor științifice, să aibă o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și o experiență în funcții de conducere de cel puțin 5 ani în domeniul energiei electrice, termice, al gazelor naturale sau în domenii conexe. Totodată, membrii Comitetului de Reglementare trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputație, cu studii superioare și pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în instituții publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale.
"Membrii Comitetului de Reglementare acționează în mod independent de orice interes al participanților la piața de energie electrică sau cea de gaze naturale, nu solicită și nu acceptă instrucțiuni directe din partea vreunei entități publice ori private în îndeplinirea atribuțiilor de reglementare care le revin, nu desfășoară activități cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, cu excepția celor cu caracter didactic de instruire profesională, nu dețin acțiuni sau părți sociale și nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăți comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competența ANRE, în condițiile legii", se mai arată în Legea 160/2012.