Economia nord-coreeană, în creștere puternică după ani la rând de contracție

Economia nord-coreeană, în creștere puternică după ani la rând de contracție
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2024

Economia nord-coreeană a înregistrat o creștere puternică în 2023, după trei ani la rând de contracție, în condițiile în care comerțul cu China a crescut odată cu eliminarea controalelor la frontieră impuse în timpul pandemiei de COVID-19, a estimat Banca Centrală din Coreea de Sud (BOK), informează Reuters.

Produsul Intern Brut al Coreei de Nord este posibil să fii crescut anul trecut cu 3,1%, în termeni reali, cea mai mare creștere procentuală de după 2016, a estimat Banca Centrală din Coreea de Sud. Cifrele BOK sunt considerate printre cele mai de încredere estimări referitoare la activitatea economică a vecinului din nord, care nu dă publicității date oficiale, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacia și Ford au produs mai multe mașini în România CITEȘTE ȘI Dacia și Ford au produs mai multe mașini în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Chiar dacă sancțiunile economice au rămas în vigoare, economia a crescut pe fondul relaxării restricțiilor care au avut legătură cu COVID-19, a creșterii schimburilor comerciale cu China și a condițiilor meteo favorabile”, a declarat un oficial de la BOK.

Avansul puternic din 2023 vine după trei ani de contracție a economiei nord coreene, de 0,2% în 2022, 0,1% în 2021 și 4,5% în 2020, în contextul restricțiilor care au avut legătură cu COVID-19 dar și a sancțiunilor ONU.

VIDEO Viktor Orban, primit la Băile Tușnad cu o șapcă de husar. Întâlnire cu Marcel Ciolacu la București CITEȘTE ȘI VIDEO Viktor Orban, primit la Băile Tușnad cu o șapcă de husar. Întâlnire cu Marcel Ciolacu la București

În timpul pandemiei, mai multe organizații umanitare au tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa de alimente cu care se confruntă numeroși nord coreeni și în luna ianuarie chiar și liderul suprem Kim Jong Un a spus că eșecul în a acoperi necesitățile alimentare de bază ale oamenilor reprezintă „o problemă politică serioasă”.

„Majoritatea experților sunt de părere că revenirea din 2023 va fi una temporară, dar există și factori pozitivi, precum posibilitatea unei noi creșteri a comerțului cu China și extinderea cooperării economice cu Rusia”, a precizat oficialul BOK.

Încep Jocurile Olimpice de vară - 10.500 de sportivi se vor înfrunta în peste 300 de probe. România este reprezentată de 106 sportivi CITEȘTE ȘI Încep Jocurile Olimpice de vară - 10.500 de sportivi se vor înfrunta în peste 300 de probe. România este reprezentată de 106 sportivi

În 2023, schimburile comerciale cu China au reprezentat 98,3% din totalul schimburilor comerciale nord-coreene, potrivit estimărilor BOK. Potrivit aceleași surse, producția industrială a Coreei de Nord a crescut anul trecut cu 4,9%, cel mai puternic avans din ultimii șapte ani, susținut de producția de articole din metal și peruci, iar sectorul construcțiilor a crescut cu 8,2%, cel mai mare avans de după 2022, grație înmulțirii proiectelor de locuințe. Producția agricolă a crescut cu 1%.

Conform estimărilor BOK, în 2023 sectorul industrial a fost responsabil pentru 30,7% din economia nord-coreeană, în timp ce agricultura și construcțiile au fost responsabile pentru 22%, respectiv 11%.

Meta va fi lovită de o primă amendă antitrust a UE CITEȘTE ȘI Meta va fi lovită de o primă amendă antitrust a UE

Volumul schimburilor comerciale ale Coreei de Nord a crescut cu 74,6%, până la 2,77 miliarde de dolari în 2023. Exporturile Coreei de Nord au crescut cu 104,5% în 2023, în frunte fiind exporturile de pantofi, pălării și peruci, în timp ce importurile au crescut cu 71,3%, grație unei explozii a importurilor de îngrășăminte.

Venitul național brut al Coreei de Nord în 2023 a fost estimat la 1,59 milioane de woni (1.147,56 dolari) per capita, echivalentul a dor 3,4% din cel al Coreei de Sud de 47,25 milioane de woni per capita.

FOTO Incendiu pe platforma Oltchim CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu pe platforma Oltchim

Deoarece regimul de la Phenian nu publică niciun fel de date oficiale cu privire la situația economiei sale, Banca Centrală din Coreea de Sud publică, începând din 1991, propriile sale estimări privind economia nord-coreeană pe baza informațiilor provenite de la diferite organizații private și publice, inclusiv servicii de informații și agenții comerciale externe precum și date furnizate de Ministerul sud-coreean al Unificării.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
economie
phenian