Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a aprobat un Împrumut pentru Politici de Dezvoltare (DPL) pentru România, în valoare de 599,1 milioane euro, cu un dublu accent pe sustenabilitatea economică și de mediu.
Acest împrumut privind Managementul Fiscal și Creșterea Economică Verde a României permite implementarea de reforme în vederea consolidării cadrului fiscal al țării, promovarea unei creșteri economice verzi și incluzive și stimularea investițiilor din sectorul privat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Prin intermediul acestui împrumut, Banca Mondială sprijină consolidarea fiscală în România, cu accent pe sustenabilitate fiscală și creșterea echității sistemului de pensii. De asemenea, sprijină introducerea de stimulente pentru a facilita decarbonizarea sectorului transporturilor, unde emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, precum și emiterea primei emisiuni de obligațiuni verzi a României pentru stimularea investițiilor publice”, se menționează în comunicat.
În plus, împrumutul contribuie la crearea condițiilor pentru o implicare mai mare a sectorului privat în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice, prin introducerea de finanțări noi pentru investițiile verzi, de măsuri de stimulare a energiei eoliene offshore, a hidrogenului verde și a altor resurse de energie regenerabilă, precum și prin consolidarea legislației privind parteneriatele public-privat.
Astfel de măsuri sunt esențiale pentru ca România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Pactului Verde European și să atingă obiectivele de atenuare a schimbărilor climatice, având în vedere vulnerabilitatea ridicată a țării la riscurile climatice, se subliniază în comunicat.
„Grupul Banca Mondială rămâne un partener de încredere în parcursul României către o economie mai echitabilă și mai sustenabilă. Această nouă finanțare reflectă încrederea noastră în capacitatea României de a integra creșterea economică incluzivă cu protejarea mediului. Acest împrumut sprijină un pachet de reforme menite să creeze un impact pe termen lung, stimulând incluziunea în România și contribuind la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice”, a declarat Anna Akhalkatsi, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.