Dezvoltatorul proiectului aurifer de la Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, vrea să cumpere compania canadiană Nevsun, evaluată la 1 miliard de euro

Dezvoltatorul proiectului aurifer de la Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, vrea să cumpere compania canadiană Nevsun, evaluată la 1 miliard de euro

Mina Bisha, Eritrea. Foto: Nevsun Resources

scris 9 mai 2018

Compania canadiană Euro Sun Mining, proprietara proiectului aurifer de la Rovina, vrea să cumpere, în asociere cu Lundin Mining, compania rivală Nevsun Resources, pentru care cei doi “pețitori” au depus o ofertă nesolicitată de aproximativ 1,5 miliarde de dolari canadieni (973 milioane euro).

De ce este important: O eventuală achiziție a Nevsun, companie cu sediul la Vancouver și operațiuni în Europa și Africa, ar oferi Euro Sun controlul asupra minei de cupru Bisha, din Eritrea, și ar reduce substanțial riscurile financiare legate de dezvoltarea proiectului de la Rovina.

Urmărește-ne și pe Google News

Lundin Mining a încercat inițial să cumpere singură Nevsun, fiind interesată în principal de activele europene ale acesteia, însă board-ul Nevsun a refuzat să negocieze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni CITEȘTE ȘI Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni

Pe 30 aprilie, Lundin Mining și Euro Sun au depus o ofertă comună pentru preluarea Nevsun, care ar rezulta în achiziția de către Lundin a activelor europene ale Nevsun, inclusiv proiectul minier de la Timoc, Serbia, restul activelor urmând să treacă în proprietatea Euro Sun.

Cele două companii au oferit 5 dolari canadieni în numerar și acțiuni pentru fiecare acțiune Nevsun (din care echivalentul a 4 dolari canadieni reprezintă oferta Lundin și 1 dolar canadian oferta Euro Sun), evaluând Nevsun la aproximativ 1,5 miliarde dolari canadieni, cu 40% peste valoarea de piață conferită de cotația de la închiderea ședinței bursiere din 30 aprilie.

La începutul săptămânii, board-ul Nevsun a respins și această ofertă, astfel că Euro Sun și Lundin au decis să facă public demersul în vederea achiziției companiei.

“Suntem dezamăgiți că Nevsun și-a împiedicat acționarii să analizeze propunerile noastre. La acest moment, credem că acționarii ar trebui să afle despre această oportunitate” a declarat directorul general al Lundin Mining, Paul Conibear, care a precizat că cei doi ofertanți rămân “pe deplin angajați” să negocieze o tranzacție cu Nevsun.

Nevsun Resources, înființată în 1965, operează mina de cupru și zinc Bisha din Eritrea, la care deține o participație de 60%, și este dezvoltatorul a două proiecte pentru extracția cuprului și aurului în regiunea sârbă Timoc. De asemenea, compania deține mai multe licențe de explorare în Macedonia și Africa.

Lundin Mining a fost fondată în 1994 de antreprenorul suedez Adolf Lundin, devenit celebru în industria petrolieră după ce a descoperit mai multe zăcăminte importante în Orientul Mijlociu. Compania are operațiuni în Suedia, Portugalia, Finlanda, SUA și Chile.

Euro Sun (fosta Carpathian Gold), prin subsidiara Samax România, este unicul proprietar al proiectului de la Rovina. În mai 2015, ANRM a acordat companiei o licență de exploatare a aurului de la Rovina pentru o perioadă inițială de 20 de ani, care a fost aprobată de Guvern, fiind în curs de ratificare la ministerele competente.

Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea cel mai mare din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru.  Potrivit acordului de concesiune cu statul român, valoarea producției miniere pe durata celor 20 de ani este estimată la 3,6 miliarde dolari americani pentru aur și 1,7 miliarde dolari pentru cupru, România urmând să încaseze din redevențe circa 310,5 milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro sun mining
lundin mining
nevsun
achizitie
oferta nesolicitata