Fostul premier britanic Boris Johnson, aflat în centrul unui scandal în parlament, a fost numit editorialist la tabloidul "The Daily Mail", relansându-și cariera jurnalistică în timpul căreia a scris pentru mai multe publicații, inclusiv pentru una care l-a concediat pentru că a inventat un citat, relatează Reuters.
Rubrica sa va apărea în Daily Mail în fiecare sâmbătă, a precizat ziarul, citat de news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Fie că sunteți sau nu fan Boris, va fi o lectură obligatorie - atât la Westminster, cât și pentru milioane de oameni din întreaga lume", a precizat publicația de mare tiraj.
Boris Johnson, în vârstă de 58 de ani, a demisionat săptămâna trecută din funcția de parlamentar, după ce o anchetă a concluzionat că i-a "indus în eroare în mod deliberat" pe colegii săi din Camera Comunelor în legătură cu scandalul Partygate - petreceri private care ar fi avut loc la Downing Street în timpul restricțiilor impuse de guvern pentru pandemia de covid.
De când a demisionat din funcția de prim-ministru, anul trecut, Boris Johnson, unul dintre cei mai cunoscuți și mai controversați politicieni britanici, a câștigat milioane de lire sterline din turneele sale în care ține discursuri.
Fostul premier i-a "indus în eroare în mod deliberat" pe parlamentari în afacerea Partygate, a declarat joi o comisie de anchetă într-un raport critic, calificat de Boris Johndon drept o "mizerie". Parlamentul va decide luni dacă va aproba sau nu concluziile comisiei.
CITEȘTE ȘI FOTO Un nou hotel Hampton by Hilton în RomâniaRevenirea în presă a lui Boris Johnson este însă contestată. El a fost acuzat vineri de o nouă încălcare, pentru că a acceptat un post de editorialist la ziar fără să aștepte verificarea etică necesară.
La nouă luni după ce a părăsit funcția de prim-ministru, comportamentul etic al lui Johnson cauzează din nou probleme Partidului Conservator, aflat la guvernare și divizat în privința fostului premier.
Miniștrii și funcționarii publici care părăsesc funcția sunt obligați să se consulte cu un organism de etică, Advisory Committee on Business Appointments (ACOBA), înainte de a ocupa un nou post.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania austriacă HS Timber, fostă Schweighofer, vinde o afacere din România"Codul ministerial prevede că miniștrii trebuie să se asigure că nicio nouă numire nu este anunțată sau asumată înainte ca acest comitet să își poată oferi avizul", a declarat ACOBA. "O solicitare în acest sens primită cu 30 de minute înainte ca o numire să fie anunțată reprezintă o încălcare clară", afirmă ACOBA.
Organismul nu are prerogative de aplicare a legii, dar o nouă încălcare a regulilor ar putea face mai dificilă pentru Johnson o eventuală revenire în politică.
Johnson și-a început viața profesională în jurnalism, fiind concediat de ziarul The Times pentru că a inventat un citat. A urmat o carieră la The Daily Telegraph, unde, în calitate de corespondent la Bruxelles, a atacat Uniunea Europeană în articole cu o retorică bine articulată, deși nu întotdeauna exactă.
CITEȘTE ȘI IKEA a deschis magazinul din TimișoaraUlterior, el a urmat o carieră politică în paralel cu cea mediatică, fiind editor al revistei Spectator și membru al parlamentului. Înainte de a deveni prim-ministru, a ținut o rubrică la The Daily Telegraph. A fost adesea criticat pentru opiniile sale exprimate în această rubrică, fiind acuzat de islamofobie când a spus că femeile musulmane care poartă burqa arată ca niște cutii poștale sau ca niște hoți de bănci.