Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în valoare de 388 milioane de euro

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în valoare de 388 milioane de euro
scris 9 iun 2023

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în urma încheierii unui contract în acest sens în noiembrie, ”o contribuție importantă la consolidarea apărării aeriene” a României, un contract care asigură o ”valoare adăugată industriei norvegiene a apărării”, relatează site-ul norway.postsen.com.

Vânzarea avioanelor a fost aprobată atât de către autorităților Statelor Unite, cât și Norvegiei, a anunțat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom, Romgaz și Transgaz ar putea profita de pe urma unei eventuale decizii a Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit al gazului rusesc către UE CITEȘTE ȘI OMV Petrom, Romgaz și Transgaz ar putea profita de pe urma unei eventuale decizii a Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit al gazului rusesc către UE

Este vorba despre cel mai mare ”acord de eliminare de echipament militar” al Norvegiei, potrivit site-ului.

Avioanele norvegiene de vânătoare de tip F-16 sunt unele dintre cele mai bine întreținute din lume și prezintă un standard tehnic ridicat, potrivit aceleiași surse.

”Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care a s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat ministrul.

Această ”vânzare va consolida și moderniza apărarea unei națiuni aliate, vecină a Ucrainei” aflate în război cu Rusia, a adăugat  el.

Înainte să fie predate României, toate aeronavele sunt supuse unor lucrări de mentananță.

Contractul de mentenanță a avioanelor de tip F-16 cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) a fost prelungit în vederea asigurării mentenanței înainte de vânzarea a 32 de aparate către România.

Acest contract prevede totodată furnizarea de asistență tehnică și susținere în formarea personalului tehnic român.

FOTO E.ON a început teste-premieră în România: aragaz cu amestec de gaz și hidrogen CITEȘTE ȘI FOTO E.ON a început teste-premieră în România: aragaz cu amestec de gaz și hidrogen

Valoarea acestui contract prelungit cu KAMS este de peste 700 de milioane de coroane norvegiene (peste 295,2 milioane de lei).

”În baza expertizei și experienței unice pe care KAMS o are, ne așteptăm ca acest acord să contribuie la deservirea României de către aeronave un număr bun de ani de acum înainte”, a declarat directorul ”Materialelor Apărării”, o agenție însărcinată cu echiparea armatei norvegiene, Gro Jære.

KAMS are 40 de ani de experiență în mentenanța, repararea și modernizarea flotei de avioane de vânătoare de tip F-16 a Norvegiei.

”Acest lucru confirmă poziția noastră de partener și furnizor de servicii de mentenanță sectorului norvegian al apărării și așiaților noștri”, a declarat CEO-ul Kongsberg Aviation Maintenance Services, Atle Wøllo.

”Acest contract asigură și dezvoltă o expertiză națională importantă în mentenanța aeronavelor de luptă din Norvegia, care va fi prețioasă în susținerea și mentenanța avioanelor (de tip) F-35, în viitor”, subliniază el.

Ministerul norvegian al Apărării a însărcinat agenția însărcinată cu echiparea armatei norvegiene să vândă sistemele de tip F-16, în septembrie 2019, potrivit site-ului.

În noiembrie 2022, agenția a semnat un contract cu România în vederea vânzării a două escadroane - 32 de avioane - cu tot cu echipament.

Firmele străine - condiții noi la marile licitații, de peste 5 milioane euro, precum cele din infrastructura de transport CITEȘTE ȘI Firmele străine - condiții noi la marile licitații, de peste 5 milioane euro, precum cele din infrastructura de transport

Contractul include piese de rezervă și formarea personalului tehnic.

Procesul vânzării este îndelungat și presupune aprobarea Statelor Unite și Norvegiei, care controlează astfel în mod strict cine poate cumpăra avioane de tip F-16.

Contractul de vânzare-cumpărare are o valoare de 388 milioane de euro, potrivit site-ului.

Vânzarea contribuie la veniturile industriei norvegiene a apărării, însărcinată să asigure mentenența și modificarea avioanelor înainte de predare.

Agenția norvegiană a încheiat totodată un contract de vânzare a 12 avioane de tip F-16 companiei americane Draken International, care urmează să fie folosite în formarea unor piloți în lupta împotriva avioanelor americane de vânătoare.

Acest contract nu a fost aprobat, în acest stadiu, nici de americani și nici de către norvegieni.

viewscnt
Afla mai multe despre
f-16
norvegia
romania