Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur. Riscul de a muri într-un avion s-a înjumătățit la fiecare deceniu

Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur. Riscul de a muri într-un avion s-a înjumătățit la fiecare deceniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 aug 2024

Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur, riscul de deces reducându-se la jumătate în fiecare deceniu de la sfârșitul anilor 1960, potrivit unui studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite și care stabilește un clasament pe țări, informează AFP.

Între 2018 și 2022, media a fost de un deces la fiecare 13,7 milioane de pasageri la nivel mondial, comparativ cu un deces la fiecare 7,9 milioane de pasageri între 2008 și 2017 și un deces la fiecare 350.000 de pasageri între 1968 și 1977, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Turcii vin să construiască tabere pentru muncitorii care lucrează la autostrada Făgăraș-Sibiu. Start lansat CITEȘTE ȘI FOTO Turcii vin să construiască tabere pentru muncitorii care lucrează la autostrada Făgăraș-Sibiu. Start lansat
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Siguranța aeriană este într-o continuă îmbunătățire", a declarat Arnold Barnett, profesor la MIT și coautor al studiului publicat în revista de specialitate Journal of Air Transport Management.

Între 1978 și 1987, media a fost de un deces la fiecare 750.000 de pasageri, între 1988 și 1997 de un deces la fiecare 1,3 milioane, apoi de un deces la fiecare 2,7 milioane între 1998 și 2007.

Cu toate acestea, progresul nu este garantat, afirmă Arnold Barnett. Ultimul accident major care s-a produs pe teritoriul american datează din 2009, când un avion al companiei Colgan Air care zbura de la New York la Buffalo s-a prăbușit, omorându-i pe toți cei 49 de pasageri aflați la bord.

Însă o serie de incidente recente, cu coliziuni uneori evitate în ultima clipă pe pistele americane, au ținut prima pagină a ziarelor, în timp ce grupul Boeing s-a aflat din nou în atenția criticilor după ce o ușă s-a desprins dintr-un avion al său - un model 737 MAX 9, operat de compania Alaska Airlines - în timpul zborului.

Există, de asemenea, disparități între țări, după cum subliniază cercetătorii de la MIT în studiul lor.

China a atins o treime din vânzările de mașini ale lumii și caută „o nouă etapă strategică” cu fuziuni și achiziții CITEȘTE ȘI China a atins o treime din vânzările de mașini ale lumii și caută „o nouă etapă strategică” cu fuziuni și achiziții

Lista celor mai sigure țări include Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene, Muntenegru, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, Australia, Canada, China, Israel, Japonia și Noua Zeelandă.

Categoria a doua prin prisma siguranței zborului cu avionul include Bahrain, Bosnia, Brazilia, Brunei, Chile, Hong Kong, India, Iordania, Kuwait, Malaezia, Mexic, Filipine, Qatar, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Deși riscurile de aviație sunt mai mari în restul țărilor, care formează categoria a treia, acestea au fost reduse la jumătate în perioada 2018-2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
avion
accident