Compania feroviară West Japan Railway a construit, în doar 6 ore, o gară complet nouă.
A fost ridicată într-o comunitate izolată, folosind tehnologia imprimării 3D.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Aceasta va înlocui o structură din lemn mult mai mare, care a deservit navetiștii timp de mai bine de 75 de ani, conform The Star.
Gara imprimată 3D se află la stația Hatsushima, din orășelul de pe malul mării Arida, care numără 25.000 de locuitori din prefectura Wakayama și care se învecinează cu două destinații turistice populare, prefecturile Osaka și Nara. Stația, deservită de o singură linie cu trenuri care circulă de una până la trei ori pe oră, deservește aproximativ 530 de călători pe zi, scrie Hotnews.ro.

Componentele noii gări au fost imprimate 3D în altă parte și asamblate la fața locului la finalul lunii martie, în ceea ce operatorii căii ferate spun că este o premieră mondială.
Poate că arată mai mult ca un adăpost decât ca o gară, dar construirea uneia în mod tradițional ar fi durat mai mult de două luni și ar fi costat de două ori mai mult, a spus West Japan Railway.
Serendix, firma de construcții pe care West Japan Railway a angajat-o pentru proiect, a declarat că imprimarea pieselor și armarea lor cu beton a durat șapte zile.
Structură inovatoare pusă pe picioare într-o noapte
Imprimarea a fost făcută la o fabrică din prefectura Kumamoto din sud-vestul insulei Kyushu. Piesele au plecat din fabrică în dimineața zilei de 24 martie pentru a fi transportate la aproximativ 804 km nord-est către gara Hatsushima.
„În mod normal, construcția se desfășoară pe parcursul a mai multe luni, în timp ce trenurile nu circulă în fiecare noapte”, a spus Kunihiro Handa, co-fondator al Serendix.
Camioanele care transportau piesele imprimate 3D au început să sosească seara, pe 25 martie. Apoi, după ce ultimul tren a plecat din gară la ora 23.57, muncitorii au început construirea noii stații.
În mai puțin de șase ore au fost asamblate piesele pretipărite, realizate dintr-un mortar special. Au fost livrate pe camioane separate, iar o macara mare a fost folosită pentru a le ridica pe fiecare până la locul în care muncitorii le puneau împreună, la doar câțiva metri de vechea stație.

Noua stație, care măsoară puțin peste 100 de metri pătrați, a fost finalizată înainte ca primul tren să sosească la ora 5.45. Este o clădire minimalistă, albă, cu design-uri care includ o mandarină și un pește saic, specialități de Arida.
Încă mai sunt necesare lucrări la interior, precum și echipamente precum automate de bilete și cititoare de carduri de transport.
Când va putea fi folosită
West Japan Railway a declarat că se așteaptă să deschidă noua clădire pentru utilizare în luna iulie.
Oficialii căilor ferate speră ca stația să arate cum poate fi menținut serviciul în locații îndepărtate cu ajutorul noilor tehnologii și al unui număr mai mic de lucrători.
„Credem că semnificația acestui proiect constă în faptul că numărul total de persoane necesare va fi redus foarte mult”, a declarat Ryo Kawamoto, președintele JR West Innovations, o unitate de capital de risc a operatorului feroviar.
Clădirea din lemn pe care o va înlocui noua stație a fost finalizată în 1948. Din 2018, aceasta a fost automatizată, la fel ca multe stații mai mici din Japonia.
Japan's 3D-Printed Train Station Revolution: Genius or Gimmick?
— Falah Mousa (@falahmousa) April 9, 2025
In just 6 hours, Japan’s West Japan Railway Co. built a 3D-printed train station, Hatsushima, in rural Arida (Wakayama Prefecture), replacing a 75-year-old wooden relic. Pre-printed parts were assembled overnight… pic.twitter.com/nMtyUJGP9l