VIDEO Ford a introdus în premieră „coboții” în locul oamenilor. Vor fi aduși și la Craiova

 VIDEO Ford a introdus în premieră „coboții” în locul oamenilor. Vor fi aduși și la Craiova
scris 7 oct 2019

Ford a lansat un nou concept în uzinele sale: roboții colaborativi sau, mai pe scurt, coboții, echipe de mașini care se sincronizează pentru a finisa mașinile. Coboții urmează să fie introduși și la Craiova, în România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Roboții au fost introduși în uzinele auto de zeci de ani, un singur robot fiind capabil să înlocuiască zeci de muncitori. Acum, tehnologia trece la un nou nivel: Ford a introdus în premieră în Europa coboții, adică o echipă de roboți care lucrează sincron la o singură mașină. Potrivit Ford, în uzina din Koln, unde se asamblează Ford Fiesta, au fost puși la lucru șase coboți care au o veritabilă coregrafie în urma căreia fiecare mașină este finisată perfect înainte de vopsitorie. Ce fac ei este șlefuirea grundului care se aplică în baie pe fiecare caroserie. Imperfecțiunile rezultate sunt șlefuite de coboți în sistem sincronizat. Totul durează 35 de secunde și nu scapă nici măcat un centimetru de tablă neșlefuit. Compania spune că nu au fost înlocuiți angajați de acești roboți, dar angajații care făceau această muncă înainte acum se pot conntra la alte activități. În plus, mișcările repetitive și poziția de lucru le producea dureri.

Urmărește-ne și pe Google News

„Coboții pot simți când este necesar să fie aplicată o forță mai mare, exact cum putem noi, iar ei pot mult mai ușor să ajungă în locuri dificile, cum ar fi mijlocul acoperișului”, spune Dennis Kuhn, senior inginer în vopsitorie, de la Ford Europe.

FOTO Au fost anunțate prețurile pentru Europa ale Polestar 2, primul model electric al mărcii desprinse din Volvo CITEȘTE ȘI FOTO Au fost anunțate prețurile pentru Europa ale Polestar 2, primul model electric al mărcii desprinse din Volvo

Coboții se numesc UR10 și sunt cei mai vânduți roboți de la Universal Robots, aceiași care sunt folosiți în industria echipamentelor audio pentru a polișa boxele de înaltă performanță și subwooferele. În vopsitoria Ford ei utilizează un strat printat în 3D situat între brațul robotic și hârtia de șlefuit, care le permite să lucreze cu aceiași precizie și dexteritate precum o mână umană.

Procesul de producție presupune scufundarea fiecărei caroserii de Fiesta într-o baie specială pentru a-i conferi o protecție la coroziune de 10 ani. La final, pe suprafața caroseriei pot rămâne mici imperfecțiuni, invizibile ochiului liber, dar care pot fi simțite la mână și pot afecta aspectul final al mașinii. Cei șase coboți anihilează aceste inconsistențe și aspiră orice praf rămas în urmă. Verificarea finală este făcută, totuși, de doi angajați înainte ca mașina să meargă pe linia de vopsire.

Pentru producția de boxe și alte echipamente audio, care au cea mai mare parte din suprafață perfect dreaptă, este suficient un singur robot. Dar în momentul în care tehnologia robotizată a fost introdusă pe o linie de producție înmișcare, pe suprafețe cu multicontur, a fost nevoie de o nouă abordare.

FOTO Au fost anunțate prețurile pentru Europa ale Polestar 2, primul model electric al mărcii desprinse din Volvo CITEȘTE ȘI FOTO Au fost anunțate prețurile pentru Europa ale Polestar 2, primul model electric al mărcii desprinse din Volvo

„Ne-a luat câteva săptămâni să instalăm coboții și să-i programăm ca să se miște în armonie pentru a finisa conturul unic al Ford Fiesta, o misiune cu atât mai dificilă cu cut mașina se mișcă permanent”, spune Detlev Dahl, CEO, Dahl Automation. „Aici intervine adaptabilitatea coboților și experiența noastră vastă ca unul din primii integratori certificați de roboți Universal Robots. O dată ce mișcările sunt perfecționate, ei nu ratează nimic.”

Ford susține că revizuiește introducerea coboților în uzinele din România, la Craiova, și în Spania, la Valencia. Alți coboți au fost deja introduși pe liniile de producție, fiind programați să asiste muncitorii pe linia de producție la procedurile complexe de asamblare, cum ar fi montajul amortizoarelor sau al bujiilor. A mai fost introdus și robotul autonom, numit „Supraviețuitorul”, care se deplasează singur prin uzină pentru a transporta piese dintr-o parte în alta. Are traseul deja cunoscut și nu are nevoie de intervenția mană pentru a se deplasa dintr-o secție în alta.

viewscnt
Afla mai multe despre
ford roboti
coboti ford
roboti ford craiova
uzina ford craiova
uzina ford fiesta