Organizația EuroNCAP, cea care testează, din punct de vedere al siguranței, vehiculele vândute în Europa, a anunțat o nouă actualizare a protocoalelor de testare, prin noi teste, care vizează protecția pasagerilor, protecția post-impact și tehnologiile avansate de asistență.
EuroNCAP, organizație independentă, non-profit, specializată în teste de siguranță ale automobilelor de pe piața europeană, își modifică la fiecare doi ani duritatea testelor și obiectivele pe care le urmărește la fiecare test. În 2020, sunt anunțate moficări importante atât în ceea ce privește modul în care se fac testele, cât și în adoptarea celui mai avansat tehnologic manechin de teste.
O schimbare va fi implementarea unei noi „bariere mobile pentru test frontal cu vehicul în mișcare”, care înlocuiește actuala berieră de teste deformabilă moderat, ce era folosită de 23 de ani. Noul test ce va fi efectuat cu noua barieră evaluează nu doar protecția ocupanților, dar analizează modul în care structura frontală a mașinii contribuie la distrugerea vehiculului cu care intră în coliziune.
Potrivit EuroNCAP, imapctul lateral constituie a doua cea mai frecventă cauză de deces sau accidentare gravă. De aceea, ultimele actualizări în această zonă de interes pentru analiza siguranței includ modificări ale testului cu bariera laterale, de viteză și de masă, cu creșterea severității testului. La fel de important, EuroNCAP va evalua pentru prima dată protecția la impactul lateral, cu accent pe protecția șoferului și interacțiunea potențială dintre șofer și pasagerul din dreapta. Acesta din urmă va fi un test pentru noile metode de protecție precum airbag-ul central.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Porsche a lansat noul 911 Targa, cea mai extravagantă caroserie, cu un preț de 134.000 de euroDe asemenea, EuroNCAP spune că va continua să acorde atenție celor mai noi sisteme de prevenție și asistență a șoferului. Tehnologia AEB (frânarea de urgență automată) va beneficia de noi scenarii de test pentru protecția utilizatorilor vulnerabil ai șoselelor (pietoni, cicliști). Pentru prima dată va fi evaluat sistemul Driver Status Monitoring, care detectează starea de oboseală și de neatenție a șoferului. Acesta va fi inclus în testele pentru siguranța asistată.
Un alt capitol important al testelor se va referi la siguranța post-accident, care joacă un rol vital, spun cei de la EuoNCAP, în supraviețuirea celor implicați în accidente. Organizația precizează că va dezvolta noi reguli de rating împreună cu asociația internațională a serviciilor de salvare și incendii, astfel âncât să poată recompnesa vehiculele care oferă informații pentru salvarea pasagerilor. Va fi verificată, de asemenea, ușurința extragerii din vehicul, deschiderea mânerelor ușilor și funcțiile de tip eCall.
EuroNCAP explică faptul că toate aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra testelor, și le cere consumatorilor să compare cu atenție testele cu rezultatele mașinilor din anii trecuți. Organizația asigură însă publicul de faptul că toate vehiculele care vor perfoma la testele de impact, post-impact și evitarea impactului - mașini pe care cumpărătorii trebuie să le prefere - vor primi 5 stele rating, la fel ca până acum.
EuroNCAP a anunțat că epidemia de coronavirus a determinat suspendarea testelor pentru o perioadă, însă acestea vor reveni cu rezultate la finalul verii.