Un grup de mari investitori ai Tesla, printre care administratorii unor fonduri de pensii și mari instituții financiare, au cerut consiliului de administrație al companiei să ia măsuri împotriva CEO-ului Elon Musk din cauza îngrijorărilor că acesta este distras de alte preocupări ale sale, relatează Markets Insider.
Într-o scrisoare deschisă semnată de 17 investitori importanți ai Tesla, printre care și Biroul Comptroller-ului din New York, care supervizează sistemul de pensii în valoare de 242 de miliarde de dolari al orașului, și gigantul de servicii financiare Nordea, aceștia afirmă că au devenit îngrijorați că Musk nu este suficient de preocupat de atribuțiile sale de la compania producătoare de mașini electrice, scrie Hotnews.ro.
Investitorii care au semnat scrisoarea dețin împreună acțiuni ale Tesla în valoare de 1,5 miliarde de dolari.
„Suntem îngrijorați că Consiliul de Administrație eșuează în rolul său de a reprezenta adecvat interesele acționarilor Tesla. Consiliile corporative pot și ar trebui să intervină dacă un CEO pare distras sau prea preocupat de alte întreprinderi”, afirmă scrisoarea.
„Cu toate acestea, Consiliul i-a permis lui Elon Musk să conducă mai multe companii, ducând la o incapacitate de a se ocupa de multiplele probleme strategice și competitive cu care se confruntă Tesla”, acuză investitorii în scrisoarea lor.
Elon Musk este CEO-ul a trei companii majore
Pe lângă Tesla și SpaceX, compania sa din domeniul aerospațial, Musk a devenit în luna octombrie a anului trecut și CEO al Twitter, alegând să preia funcția după ce a cumpărat platforma social media și a concediat conducerea sa.
Confruntat cu un val de critici din cauza măsurilor luate la Twitter după ce a devenit concomitent proprietar și CEO, Musk și-a întrebat în decembrie cei peste 136 de milioane de urmăritori de pe Twitter dacă ar trebui să renunțe la funcția de conducere.
El a rămas în funcție până în ziua de azi, în pofida faptului că rezultatul sondajului a indicat demisia și a promisiunii date anterior că va respecta hotărârea fanilor, indiferent care va fi aceasta.
Scrisoarea vine în contextul în care Tesla se confruntă cu mai multe provocări majore pe piață, concurența devenind tot mai puternică, cererea încetinind și situația economică din SUA provocând îngrijorări privind o posibilă recesiune.
„Fără un CEO angajat deplin și un Consiliu pregătit să ofere o supraveghere corectă, suntem îngrijorați că Tesla nu va fi pregătită să navigheze eficace prin mediul tot mai competitiv al vânzărilor de vehicule electrice, peisajul în evoluție la nivel mondial în ceea ce privește reglementările, schimbarea preferințelor consumatorilor, provocările prezentate de lanțurile de aprovizionare și așteptările investitorilor”, mai notează scrisoarea.
Pe lângă cele 3 companii pe care le conduce din funcția de CEO, Musk este și fondatorul companiei Neuralink din domeniul cercetărilor în neuroștiințe, exprimându-și cu regularitate interesul față de evoluțiile acesteia.