ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Mașinile cu volan pe partea dreaptă aduse în România, la un pas de a fi interzise

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Mașinile cu volan pe partea dreaptă aduse în România, la un pas de a fi interzise
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 mar 2022

Circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă, înmatriculate sau înregistrate în România, va fi interzisă, conform unui proiect adoptat de Senat. Actualii proprietari vor mai putea circula cu aceste autovehicule doar dacă le schimbă volanul pe partea stângă.

Proiectul, prezentat anterior de Profit.ro, mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului, pentru a intra în vigoare. 

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, autovehiculele cu volanul pe partea dreaptă din afara UE nu mai pot fi înmatriculate în România, conform unui ordin din 2018 al ministrului Transporturilor. Ordinul a vizat practic mașinile din Marea Britanie, care a ieșit din UE începând din 2021.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Ministrul Transporturilor a semnat în 2018 modificarea regulilor de omologare individuală și eliberare a cărții de identitate pentru vehicule rutiere, interzicând omologarea în România a mașinilor cu volan pe partea dreaptă, interdicție care a intrat în vigoare.

Astfel, ordinul precizează că: ”Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. 

Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

CONFIRMARE Ministrul Transporturilor schimbă Legea achizițiilor publice. Eliminarea \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ministrul Transporturilor schimbă Legea achizițiilor publice. Eliminarea "șantajului antreprenorilor"

Proiectul legislativ prevede să fie interzisă ”circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Vor fi exceptate de la aceste prevederi autovehiculele de interes istoric şi autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală).

FOTO Primul Jeep electric, dezvăluit cu un an înainte de lansare CITEȘTE ȘI FOTO Primul Jeep electric, dezvăluit cu un an înainte de lansare

În cazul autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, după data intrării în vigoare a noii legi, interdicția se va aplica la 6 luni de la data înmatriculării sau înregistrării în România.

Proiectul mai prevede că de Ia data intrării în vigoare a noii legi, ”inspecția tehnică periodică a autovehiculelor care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al acestora și care au fost înmatriculate sau înregistrate în România anterior acestei date se acordă numai cu condiția mutării postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia”.

FOTO & VIDEO Skoda lansează modelul Slavia, începând de la 12.600 de euro CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Skoda lansează modelul Slavia, începând de la 12.600 de euro

Nerespectarea noilor prevederi va constitui contravenție și va conduce la reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia.

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie proprietarului de către poliția rutieră la prezentarea dovezii eliberate de către Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia.

Registrul Auto Român are un nou director general CITEȘTE ȘI Registrul Auto Român are un nou director general

Conform proiectului, intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an.

”Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, este un motiv pentru măsura propusă.

Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, citate în proiect, în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate aceste maşini provin din Marea Britanic și Irlanda.

Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a triplat profitul net în 2021 CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a triplat profitul net în 2021

În privința accidentelor în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, datele Inspectoratului General al Poliției Române arată că majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. În 2019 au avut loc 246 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane, alte 88 fiind rănite grav, în timp ce în 2020 a fost înregistrate 206 accidente cu mașini cu volanul pe partea dreaptă, având ca rezultat 34 de decese și 61 răniți grav.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Mașinile cu volan pe partea dreaptă aduse în România, la un pas de a fi interzise

 

viewscnt
Afla mai multe despre
volan
dreapta
circulatie
romania
ue
masina