Tarifele impuse de președintele american, Donald Trump, au destabilizat puternic industria auto globală și au afectat marile companii din sector, precum Toyota, Volkswagen, General Motors și Hyundai.
După ce a ieșit dintr-o redresare de cinci ani sub conducerea lui Luca de Meo și cu vânzări aproape inexistente în SUA, Renault a fost ferită, cel puțin temporar, de impactul tarifului de 25% impus pentru toate vehiculele importate în America.
“Am avut atâtea necazuri ca director general al Renault în ultimii patru ani, dar cel puțin, în acest caz, nu trebuie să fiu cel mai îngrijorat”, a declarat Luca de Meo, directorul general al Renault, în cadrul unui interviu pentru FT.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Renault a trecut printr-o perioadă de restructurare de cinci ani, în care și-a redus costurile, și-a modernizat gama de modele și a adoptat o strategie de producție mai eficientă, producând mai puține mașini, dar la marje de profit mai mari. Aceste schimbări au fost benefice, mai ales în contextul în care rivalii săi europeni mai mari, Stellantis și Volkswagen, au fost afectați de presiunile din China și SUA, scrie FT.

Cu toate acestea, analiștii și oficialii din interiorul companiei spun că o încetinire mai amplă a pieței cauzată de haosul tarifelor ar putea afecta planurile lui de Meo de a extinde în continuare cota Renault în vehiculele electrice, precum și în cele hibride. Acțiunile companiei au scăzut cu -9% de când Trump a anunțat tarifele, arată BiziDay.
După finalizarea restructurării, de Meo vizează o creștere a ponderii vehiculelor electrice în vânzările Renault de la 12% la 20%, reducând totodată decalajul față de Toyota pe piața europeană a hibridelor. Constructorul japonez are o cotă de piață de 48% în regiune, comparativ cu 20% pentru Renault.
Totodată, directorul general va prezenta anul acesta o nouă strategie de creștere, axată pe extinderea companiei în domenii precum software și finanțe. Mai exact, Renault ar putea investi mai mult în dezvoltarea de sisteme informatice pentru mașini – interfață mai inteligentă, sisteme de navigație, aplicații mobile, platforme pentru conectivitate între mașini, sau și-ar putea îmbunătăți serviciile financiare legate de cumpărarea și folosirea mașinilor.

În plus, compania depinde de parteneriate pentru a compensa lipsa sa de amploare, cum ar fi cel încheiat cu Geely pentru o afacere cu motoare cu combustie. Renault și-a redus și participația în parteneriatul cu Nissan, care a trecut prin dificultăți semnficative recent, și caută alianțe în alte piețe, cum ar fi China, Brazilia sau Coreea de Sud, pentru a compensa faptul că este mai mică decât rivalii săi.
În 2024, vânzările de vehicule hibride ale companiei au crescut cu +45%, ajungând să reprezinte un sfert din vânzări, însă vehiculele sale complet electrice s-au vândut slab, acestea scăzând cu -20%, reprezentând doar 9% din totalul grupului. Renault a avut un parcurs bun în ultimii ani, dar acum intră într-o etapă nouă, cu multe provocări.
Viitorul companiei depinde de cât de bine va reuși să-și vândă noile modele electrice și de cum va face față incertitudinilor economice globale, arată jurnaliștii britanici.