Prețul ridicat al țițeiului ar putea întârzia eforturile companiilor aeriene de a-și reechilibreze bilanțurile afectate de pandemie, a afirmat Wilie Walsh, directorul general al Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters.
Anul acesta, prețul țițeiului a crescut cu 66% după ce economiile s-au redeschis în urma ridicării restricțiilor iar nivelul livrărilor rămâne redus, scrie Agerpres.
"Cred că va fi o perioadă mai dificilă, dar nu cred că operatorii aerieni pot evita asta. Vor trebui să-și întărească bilanțurile. Unele companii aeriene vor avea nevoie de mai mult timp, iar prețul mai ridicat al țițeiului va încetini probabil redresarea", a declarat pentru Reuters șeful IATA.
Conform Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni, companiile aeriene se confruntă cu datorii de 651 miliarde de dolari, în creștere cu 220 miliarde de dolari de la începutul pandemiei.
Lipsa forței de muncă, de la piloți la personalul de la sol, este de asemenea un motiv de îngrijorare și, pentru prima dată în ultimele decenii, reprezintă un risc real, a avertizat Walsh. Acesta a explicat că unii operatori aerieni au fost forțați să majoreze plata cu ora cu peste 50%.
Șeful IATA și-a exprimat optimismul în urma majorării rezervărilor, după ridicarea restricțiilor. Statele Unite își redeschid luni granițele terestre și aeriene pentru călătorii vaccinați anti-COVID-19, după douăzeci de luni de restricții.
"Este foarte clar că atunci când restricțiile sunt ridicate sau relaxate, există un răspuns imediat, rezervării pentru călătoriile transatlantice au crescut semnificativ", a declarat Walsh.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.