Poliția lansează HeliPol. Trafic rutier controlat cu elicoptere și motociclete

Poliția lansează HeliPol. Trafic rutier controlat cu elicoptere și motociclete
scris 10 aug 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că dorește creșterea gradului de siguranță pe șosele printr-un concept integrat, arătând că Poliția Română va spori monitorizarea și gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicații prin satelit și alte tehnologii.

Ministerul Afacerilor Interne anunță că nota de fundamentare a proiectului HeliPol a fost aprobată de Guvern, acesta prevăzând achiziționarea de ”unități de suport și coordonare aeriană, autospeciale și motociclete de intervenție”, mai exact patru elicoptere, 200 de autospeciale pentru Poliția Rutieră, 75 de motociclete, teste pentru alcool și substanțe psiho-active. ”Absorbim fonduri europene pentru dotarea Poliției Române. HeliPol înseamnă mai multă siguranță în trafic pentru cetățeni. 85% din programul de aproximativ 460 mil. lei este finanțare europeană”, afirmă ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO RAR: Echipamentul \ CITEȘTE ȘI FOTO RAR: Echipamentul "minune" care „îngheață” kilometri parcurși de mașină - interzis

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că Guvernul a aprobat, la propunerea ministerului, în ședința de joi, Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ”HeliPol”.

Prin acest proiect, Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa unități de suport și coordonare aeriană, autospeciale și motociclete de intervenție și va dezvolta infrastructura de comunicații și cercetare. Principalele obiective ale proiectului sunt achiziția a trei elicoptere medii, cu autonomie de zbor de 120 de minute, și a unui elicopter greu, cu capacitate de zbor de 240 minute.

De asemenea, vor fi achiziționate echipamente opto-electronice de tip FLIR (Forward Looking InfraRed), 200 de autospeciale pentru poliția rutieră, 75 de motociclete, 800 de etilometre, 200 de teste care depistează substanțele psiho-active, sisteme de comunicații mobile și sisteme de cercetare la fața locului.

”În ciuda unor îmbunătățiri recente, siguranța rutieră rămâne o problemă în România. Anual, în ultimii ani, în țara noastră își pierd viața peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează în topul țărilor cu risc rutier crescut”, arată MAI.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: indisciplina pietonală, cu o pondere de aproximativ 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (aproximativ 19%) și neacordarea priorității de trecere (aproximativ 17%).

Orașul cu cel mai poluat aer din lume CITEȘTE ȘI Orașul cu cel mai poluat aer din lume

”Poliția Română trebuie să fie bine echipată. Absorbim fonduri europene pentru dotarea Poliției Române. HeliPol înseamnă mai multă siguranță în trafic pentru cetățeni. 85% din programul de aproximativ 460 mil. lei este finanțare europeană. Cer Poliției Române continuarea măsurilor pentru creșterea calității actului polițienesc și eforturi continue pentru creșterea siguranței în trafic, parte a siguranței generale a cetățenilor. Cu această ocazie, mulțumesc tuturor polițiștilor pentru acțiunile întreprinse și rezultatele obținute în această direcție pe perioada sezonului estival și le urez mult succes în continuare spre binele cetățenilor loiali respectării legii”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
poliția română
marcel ciolacu