Jeremie Papin, directorul financiar al Nissan și omul de încredere al Renault în top-managementul constructorului auto japonez, ar putea prelua conducerea companiei, în cazul în care presiunile uriașe din acest moment făcute de acționari îl vor determina pe Makoto Uchida, CEO Nissan, să demisioneze.
Presa din Japonia scrie că fostul președinte al Nissan SUA, dar și fost vicepreședinte al Renault Group pe dezvoltare și strategie, timp de trei ani, ar putea fi desemnat să preia conducerea Nissan, imediat ce Makoto Uchida își va prezenta demisia.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Compania ar urma să fie condusă interimar de Jeremie Papin, pe perioada în care va fi căutat un nou CEO, ceea ce înseamnă că Renault ar putea să recapete puterea de influență în deciziile strategice ale Nissan, cel puțin pentru o perioadă de timp.
Nissan se află în acest moment într-o perioadă extrem de dificilă, cu vânzări în scădere și, mai ales, cu rezultate financiare dezastruoase, care au adus pierderi pentru companie pe ultimul trimestru din 2024, respectiv trimestrul 3 al anului fiscal ce se încheie pe 31 martie. Renault a anunțat deja că bilanțul său pe 2024 a fost afectat de rezultatul Nissan, cu o pierdere foarte mare, de 211 milioane de euro.
În plus, eșecul fuziunii cu Honda, care a fost văzută inițial ca un colac de salvare pentru Nissan, a fost pus în seama lui Uchida ca urmare a refuzului acestuia de a accepta ca Nissan să se transforme într-o subsidiară a Honda. Nu este foarte clar dacă refuzul a fost generat de unii dintre acționarii companiei sau a fost decizia exclusivă a CEO-ului Nissan, dar este sigur că toată lumea îi cere acum lui Makoto Uchida să demisioneze, pe fondul rezultatelor financiare foarte proaste. În plus, compania are o mare nevoie de restructurare, pentru că se află într-o poziție periculoasă cu fabrici aflate la o rată de utilizare foarte mică și costuri fixe mult prea mari pentru a fi justificate.

Jeremie Papin este un om care a contribuit, cu mulți ani în urmă, la buna funcționare a Alianței Renault Nissan, mai întâi din poziția de consultant al lui Carlos Ghosn, la biroul acestuia de președinte al Alianței, și apoi din cea de vicepreședinte al Renault Group pentru strategie și dezvoltare.
La sfârșitul lui 2024, numirea în funcția de CFO al Nissan, a venit după patru ani de activitate ca președinte al Nissan SUA, unde a avut rezultate apreciate de unii și criticate de alții, dar a fost și un semn dat de Franța, chiar înainte ca Nissan și Honda să anunțe calendarul de fuziune.
Jeremie Papin este un susținător al fuziunii cu Honda și el ar putea relua negocierile cu rivalii japonezi imediat ce va fi instalat în funcție, dacă el va fi preferat de Comitetul de nominalizare a CEO-ului, care se întrunește pe 6 martie.
Makoto Uchida ar trebui să se încheie în 2026, dar șeful Nissan a declarat că este pregătit să plece din funcție înainte de termen dacă i se va cere acest lucru, însă dorește ca înainte de asta să încheie procesul de restructurare început. Imediat după anunțul privind anularea acordului cu Honda, Nissan a anunțat închiderea a trei fabrici și concedierea a 10.000 de persoane, din unitățile ce vor fi închise și din cele care vor fi menținute. În acest fel, Nissan încearcă să-și reducă costurile fixe și să revină pe profitabilitate cât mai repede.