Uzina Mazda din Hiroshima a început producția modelului plug-in hybrid MX30, o versiune de motorizare a primului electric al mărcii japoneze, care funcționează în sistem range-extender.
Mazda MX-30 are începând din acest moment și o versiune plug-in hybrid sau, la fel de bine, o propulsie electrică cu range-extender. Soluția tehnică aleasă de Mazda este numită e-Skyactive și are la bază o baterie și mai mică decât cea de pe versiunea 100% electrică, una care asigură o autonomie exclusiv electrică de numai 85 de kilometri. În schimb, motorul cu combustie, de tip rotativ, asigură resursele de energie pentru distanțele mai lungi, în timp ce permite și încărcarea bateriei de tracțiune prin recuperarea de energie.
Odată cu acest model, Mazda se întoarce la motorul rotativ de tip Wankel, pe care nu l-a mai utilizat pe o mașină de serie de la celebrul RX-8, scos din producție în 2012. Considerat mai potrivit pentru motoare hibrid datorită dimensiunilor sale reduse, compacte, motorul Wankel este criticat de unii specialiști pentru eficiența sa mai redusă și pentru complexitatea superioară față de cea a motorului clasic (Otto).
În cazul modelului Mazda MX-30 e-Skyactive, motorul termic va avea rol de generator, dar și rol de tracțiune, în combinație cu motorul electric. Dimensiunea bateriei a fost calculată astfel încât să asigure nevoile de deplasare zilnică în zone urbane pentru cea mai mare parte a potențialilor clienți, în timp ce motorul termic oferă soluția simplă în cazul călătoriilor mai lungi.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia Sandero se desprinde în lider al pieței auto din EuropaPrintre noutățile cu care vine noul model Mazda se numără vopseaua în mai multe tonuri, obținută prin pulverizări de înaltă precizie.
Mazda MX-30 a fost prezentat în premieră în 2019 și a fost lansat pe piață în 2020, însă a fost primit cu rezerve de public, din cauza bateriei cu o capacitate mică, de numai 30 kWh, care oferă o autonomie WLTP mai mică de 200 km. O altă trăsătură controversată a acestui model este dată de ușile spate cu deschidere inversă, care oferă, prin deschiderea simultană cu ușile față, un spațiu de acces mărit.