Hyundai - acuzată că a „umflat” vânzările de automobile electrice

Hyundai - acuzată că a „umflat” vânzările de automobile electrice
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 iul 2024

Unul dintre dealerii Hyundai din SUA a depus o plângere față de compania sud-coreeană acuzând practici ilegale, prin care ar fi cerut rețelei de dealeri să raporteze vânzări false de vehicule electrice.

O companie americană, Napleton Automotive Group, care are cinci reprezentanți Hyundai ce fac parte din rețeaua națională a constructorului coreean, a depus la tribunal o plângere împotriva companiei Hyundai susținând că directorii de vânzări ai acesteia ar fi propus dealerilor să declare cifre false privind vânzările de mașini electrice, recompensa fiind stimulente mărite și alocări de mașini cu vânzare rapidă.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Wizz Air lansează \ CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air lansează "o campanie educativă" în contextul întârzierilor și anulărilor. La ce să fii atent când rezervi un zbor

Raportarea ar fi urmată să fie făcută prin codificarea schimbată a inventarului de vehicule electrice din stoc, pentru ca acestea să apară ca fiind vândute.

Întregul demers ar fi fost adresat tuturor dealerilor și ar fi condus la raportări false ale vânzărilor de electrice în ultimele luni, atât în comunicatele de presă cât și în prezentările adresate investitorilor.

FOTO Nicușor Dan anunță: BERD este interesată să finanțeze mijloace de transport în comun nepoluante CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan anunță: BERD este interesată să finanțeze mijloace de transport în comun nepoluante

Dealerilor care nu au acceptat codificările modificate le-ar fi respins alocările de mașini cu vânzare în volume mari și nici nu le-ar mai fi fost acordate cupoane prin care puteau reduce prețurile mașinilor vândute.

Dealerii reclamanți susțin că au pierdut în acest fel venituri prin reducerea vânzărilor, a veniturilor și profiturilor, fiind totodată afectați și clienții care nu au putut beneficia de reduceri. Probele depuse de compania reclamantă conțin și înregistrări telefonice, dar Hyundai a respins pentru moment acuzațiile, susținând ca va declanșa o investigație internă. „Intenționăm să luăm toate măsurile corective necesare pe baza unei investigații”, au declarat reprezentanții Hyundai, potrivit Automotive News.

Duster a devenit cel mai vândut automobil din România. Sandero, Spring și Jogger, în cădere CITEȘTE ȘI Duster a devenit cel mai vândut automobil din România. Sandero, Spring și Jogger, în cădere

Hyundai a anunțat o creștere a cotei de piață a vânzărilor de mașini electrice la 5,4% din totalul piețe americane, după un avans de 1,2% al vânzărilor totale, cu o pondere de 7,3% a mașinilor electrice. Compania a anunțat însă că pentru semestrul al doilea se așteaptă la situație „dură”, pe care dealerul Napleton o apreciază ca fiind o încercare de pregătire a presei, după descoperirea schemei de declarare eronată a vânzărilor.

Napleton a mai trecut în 2019 printr-un proces similar, cu Fiat Chrysler Automobile (astăzi parte a Stellantis), pentru acuzații similare de falsificare a declarațiilor privind vânzările. Procesul s-a încheiat printr-o înțelegere ale cărei condiții nu au fost făcute publice, dar compania Fiat Chrysler a fost găsită vinovată de raportarea de informații false și amendată cu 40 de milioane de dolari, în urma unor investigații ale autorităților Comisiei de Valori Mobiliare.

viewscnt
Afla mai multe despre
hyundai
vanzari masini electrice hyundai