„Green Deal” va fi reevaluat după victoria dreptei în Europa. Interzicerea mașinilor cu combustie va fi anulată. Manfred Weber, liderul PPE: "A fost o greșeală"

„Green Deal” va fi reevaluat după victoria dreptei în Europa. Interzicerea mașinilor cu combustie va fi anulată. Manfred Weber, liderul PPE: "A fost o greșeală"
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Manfred Weber, șeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicției privind motoarele cu combustie. Dreapta reconfigurată nu a pierdut timpul și a tras primul foc de armă asupra pachetului emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la câteva minute după ce și-a proclamat victoria, duminică seara, în alegerile europene, scrie POLITICO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În vizor este Interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă - un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe șoselele Europei, prevăzut în cadrul "Green Deal". Acesta a fost primul lucru menționat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta, care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor.

Weber a declarat pentru POLITICO că interdicția a fost o "greșeală", promițând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în "zilele următoare".

Uzina Ford Otosan, venituri în scădere în 2023, din cauza opririi producției EcoSport la Craiova CITEȘTE ȘI Uzina Ford Otosan, venituri în scădere în 2023, din cauza opririi producției EcoSport la Craiova

Este o situație complet răsturnată față de precedentele alegeri europene din 2019, când toți liderii, cu excepția extremei drepte, au mizat pe credibilitate ecologică, în timp ce activiștii pentru climă mărșăluiau în stradă. Acum, planurile istorice ale UE de a limita încălzirea globală sunt atacate, după alegeri în care partidele de pe dreapta au crescut, în timp ce Verzii europeni s-au prăbușit.

UN GREEN DEAL MAI PUȚIN RESTRICTIV

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru POLITICO că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un "Green Deal" mai puțin restrictiv.

Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

"Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie - aceasta trebuie să dispară", a spus el.

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.

Totuși, nu va fi atât de ușor. Anularea interdicției privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicția și a susținut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanșa un război total cu partidele de stânga care au susținut această măsură, menționează POLITICO.

Un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: "Nu vor mai fi luate decizii fără PPE".

CU FRÂNA PUSĂ

La rândul său, Alexandr Vondra, un eurodeputat ceh care a lucrat la legislația privind clima pentru grupul radical de dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), a declarat că politica în domeniul climei va deveni mai "realistă" în următorii cinci ani.  "Dacă aș compara elaborarea politicilor privind Green Deal cu conducerea unei mașini, mă aștept ca noul Parlament European să folosească și volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de accelerație", a spus el.

Pascal Canfin, un eurodeputat francez centrist care a fost președintele Comisiei de mediu a Parlamentului în ultima legislatură, a insistat că alegerile nu au produs "o majoritate pentru a desființa Green Deal".

Alții nu au fost însă atât de siguri, potrivit POLITICO.  "Green Deal nu este mort. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce următoarele săptămâni", a declarat Michael Bloss, un eurodeputat verde german. "Dacă există majorități în care sunt implicate partide de dreapta, o revenire (asupra acestei politici) este o posibilitate", a recunoscut el.

Liese a declarat că PPE este hotărât să reducă la zero contribuția UE la încălzirea globală până în 2050, așa cum cer obiectivele climatice ale blocului.  "Dacă progresul este asimilat cu interdicțiile, va exista un regres", a avertizat el. "Nu se va da înapoi în ceea ce privește obiectivele climatice, dar în ceea ce privește interdicțiile și birocrația, da" - a confirmat Liesse.

VON DER LEYEN ÎNCEPE NEGOCIERILE PENTRU A RĂMÂNE ȘEFA COMISIEI EUROPENE

Von der Leyen va lupta acum pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, ceea ce va necesita sprijinul Parlamentului European. Pentru a ajunge acolo, von der Leyen va încerca să construiască o coaliție cu partide de centru-stânga și cu PPE. Însă, dacă va pierde chiar și câteva locuri din partea acestor partide, s-ar putea să nu obțină majoritatea de care are nevoie. Asta înseamnă că ea ar putea căuta să se înțeleagă cu Verzii sau cu dreapta dură.

Oricum ar fi, Green Deal promite să fie o piedică majoră. Principalul candidat al Verzilor, Bas Eickhout, a declarat că partidul său nu va susține nicio revenire asupra legilor existente, inclusiv în ceea ce privește interzicerea motoarelor cu combustie. "Va avea nevoie de un alt partid. Acela am putea fi noi, desigur", a spus el, adăugând: "Pentru noi, este destul de clar că legile care au fost adoptate trebuie să rămână pe drumul cel bun și cred că asta este și ceea ce doresc companiile", a afirmat ecologistul.

Green Deal este un pachet complex de legi care reglementează emisiile de gaze cu efect de seră din aproape fiecare domeniu al economiei, dar care se referă și la mulți alți poluanți industriali. Marea majoritate a pachetului a trecut deja prin Parlament, iar Weber a declarat că PPE nu urmărește să dizolve acordul în întregime. "Nu va exista o revizuire a Green Deal în ansamblul său", a dat el asigurări  Acest lucru ar însemna că partidele care susțin în linii mari Green Deal au încă o ușoară majoritate în Parlament.

Însă consilierii științifici independenți ai UE au subliniat necesitatea nu doar de a menține politicile existente, ci și de a face mult mai mult, în special în ceea ce privește emisiile din agricultură. Demonstrațiile zgomotoase cu tractoare în capitale, la începutul acestui an, au pus capăt eforturilor de a controla impactul industriei agricole asupra mediului.

VERZII, ÎN CĂDERE LIBERĂ

Duminică, la petrecerea de observare a alegerilor de la Bruxelles organizată de Verzi în noaptea alegerilor, în sală s-a făcut liniște când au apărut primele rezultate din Germania. Partidul a alunecat de pe locul doi pe patru, cu mult în urma Alternativei pentru Germania, partid de extremă dreapta.

Germanii au indicat pacea, securitatea socială și imigrația ca fiind aspectele decisive pentru comportamentul lor de vot. Schimbările climatice, care a ocupat primul loc în 2019, a coborât pe locul patru, chiar dacă două treimi dintre oameni au declarat că se tem că încălzirea globală le va distruge mijloacele de trai.

În Franța, Verzii au fost aproape de eliminarea completă din Parlament, oscilând în jurul pragului de 5 procente necesar pentru a obține un loc în Parlamentul European. La petrecerea de monitorizare a Verzilor de la Bruxelles, oamenii au izbucnit în urale și aplauze când au apărut sondajele din Franța - un moment revelator, având în vedere că sărbătoreau o amânare a execuției, nu o victorie, scrie POLITICO.

Într-adevăr, preocupările legate de consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice - prezise de oamenii de știință și care se văd în proliferarea inundațiilor, a incendiilor și a căldurii mortale - pur și simplu nu mai conduc agenda politică așa cum o făceau atunci când UE a organizat ultimele alegeri în 2019. "Aș spune că este încă o preocupare a multor oameni", a declarat Eickhout, candidatul principal al Verzilor. "Dar nu este principala preocupare", a recunoscut el.

viewscnt
Afla mai multe despre
interzicere masini combustie
green deal
manfred weber