FOTO Una dintre cele mai complexe și spectaculoase centuri ocolitoare din România - gata de inaugurare

FOTO Una dintre cele mai complexe și spectaculoase centuri ocolitoare din România - gata de inaugurare
scris 24 sep 2024

Lucrările la centura ocolitoare a municipiului Beiuș, cu o lungime totală de 9,3 kilometri, cea mai complexă și spectaculoasă dintre cele 7 construite de administrația județeană, cu două viaducte, patru pasaje și două poduri, se află în faza finală, deschiderea traficului fiind preconizată pentru jumătatea lunii octombrie, a anunțat Consiliul Județean (CJ) Bihor.

Potrivit sursei, se efectuează ultimele marcaje rutiere și se montează panourile indicatoare și parapetele de protecție. Până la sfârșitul acestei săptămâni va fi finalizat auditul de siguranță rutieră, iar săptămâna viitoare vor avea loc probele de încărcare dinamică la poduri. După inspecțiile finale, comisia de dare în trafic va stabili data deschiderii, preconizată pentru jumătatea lunii octombrie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacia a ajuns liderul absolut al motorizărilor cu GPL în Europa. Cât a vândut CITEȘTE ȘI Dacia a ajuns liderul absolut al motorizărilor cu GPL în Europa. Cât a vândut
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Cei care tranzitează prin zona Beiușului vor câștiga minute bune, evitând blocajele din oraș. Pentru localnici, circulația prin Beiuș va fi mult ușurată, după ce se va deschide circulația", a precizat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

FOTO Una dintre cele mai complexe și spectaculoase centuri ocolitoare din România - gata de inaugurare

Centura Beiuș are o lungime totală de 9,3 kilometri, lucrările fiind împărțite în două etape și două tronsoane, de 7,3 km, respectiv 2 km. Complexitatea lucrării este determinată de relieful care a impus construirea a două viaducte (de 800 și 700 de metri), a trei pasaje supraterane (lungime totală: 230 metri) și a două poduri (lungime totală: 28 metri).

Finanțarea lucrărilor este realizată prin fondurile europene din Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 - 2020 și din bugetul Consiliului Județean Bihor.

Contractul pentru primul tronson a fost de 270 milioane lei fără TVA, iar pentru cel de-al doilea de 15,5 milioane lei fără TVA, ambele fiind construite de asocieri de firme conduse de Drum Asfalt din Oradea.

FOTO Una dintre cele mai complexe și spectaculoase centuri ocolitoare din România - gata de inaugurare

Pentru a facilita accesul către Stâna de Vale, Consiliul Județean Bihor va construi un nou drum de legătură de 1,4 kilometri care va fi conectat cu Drumul Apusenilor. Acest drum de legătură se află în etapa de proiectare și reprezintă etapa a III-a a Centurii Beiuș.

Centura Beiuș face parte dintr-un set de opt lucrări de infrastructură rutieră de acest fel inițiate de CJ Bihor în ultimii patru ani.

Până acum, din această serie au fost deschise circulației centurile Sântandrei, Sânmartin, Nojorid. Oșorhei și Aleșd. Urmează centura Beiuș și pe finalul anului se va finaliza centura Biharia - Paleu. De asemenea, mai este în lucru o șosea ocolitoare a municipiului Oradea, paralelă cu cea actuală, numită inelul metropolitan de sud, cu o lungime de 17 km, ce urmează să fie deschisă traficului în mai 2025. Inelul de sud leagă trei drumuri naționale și trei comune mari din jurul orașului Oradea, anume Nojorid, Sânmartin și Oșorhei.

viewscnt
Afla mai multe despre
beius
centura