Duster a devenit cel mai vândut automobil din România. Sandero, Spring și Jogger, în cădere

Duster a devenit cel mai vândut automobil din România. Sandero, Spring și Jogger, în cădere
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 iul 2024

SUV-ul Dacia Duster a depășit modelul Logan în primele șase luni ale anului, chiar dacă în iunie, care a fost până acum cea mai bună lună din acest an, sedanul s-a aflat din nou pe primul loc. Performanța are la bază cererea foarte mare pentru Duster 2, modelul care tocmai a ieșit din fabricație în această lună, conform analizei Profit.ro.

Dacia Duster a vândut în 2024, din ianuarie până în iunie, 9.050 de exemplare, conform datelor analizate de Profit.ro, rezultatul fiind cu 56% mai mare decât în urmă cu un an.

Urmărește-ne și pe Google News
Surpriză în industria auto: Porsche încheie seria de creșteri care se întindea pe mai mulți ani. Modelul electric Taycan a pierdut 51% dintre clienți CITEȘTE ȘI Surpriză în industria auto: Porsche încheie seria de creșteri care se întindea pe mai mulți ani. Modelul electric Taycan a pierdut 51% dintre clienți
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cauza principală este cererea foarte mare pentru generația a doua, care a fost ultima echipată cu un motor diesel, având totodată și un preț foarte bun, comparativ cu generația III-a. Modelul Logan, preferatul românilor timp de două decenii, a rămas în acest an pe locul al doilea, cu 8.300 unități înmatriculate și o creștere de numai 8 procente.

În iunie, când s-au livrat foarte multe din mașinile comandate prin Programul Rabla, Logan a revenit pe primul loc, având cu 300 de unități peste Duster (2.650 față de 2.350 unități).

Criză majoră de angajați la Iași: Am anunț cu 6.000 lei/lună. Nu sună nimeni de trei luni! CITEȘTE ȘI Criză majoră de angajați la Iași: Am anunț cu 6.000 lei/lună. Nu sună nimeni de trei luni!

Dacia Sandero a fost din nou și în prima jumătate de an cel de-al treilea automobil din România, după numărul de exemplare înmatriculate, dar, surprinzător sau nu, acesta a înregistrat un declin serios, de 15 procente, pe o piață care are un avans de 13%. Cauza nu este foarte clară, singura explicație fiind legată de migrarea clienților de Sandero Stepway către Duster 2, Duster 3 sau chiar către Ford Puma.

O scădere și mai mare a avut Jogger, un model scump pentru gama Dacia, fiind și singurul, până la Duster 3, care a oferit și motorizare hibrid. Cu un volum de 1.920 unități, Jogger a scăzut cu nu mai puțin de 17,8% față de anul trecut, deși motorul hibrid beneficiază de un tichet Rabla Plus de aproximativ 3.000 de euro.

De asemenea, modelul electric Spring, care s-a confruntat cu o scădere mare a valorii tichetelor Rabla, cu circa 5.000 de euro, a scăzut cu 35,7%, din cauza cererii mult mai mici. Electrica Dacia a vândut 2.101 unități, cu 1.300 de mașini mai puțin decât în 2023, în perioada similară.

Dacia reclamă: Pierdem 50.000 de euro săptămânal din cauza închiderii circulației pe Valea Oltului. O prelungire ar fi un dezastru CITEȘTE ȘI Dacia reclamă: Pierdem 50.000 de euro săptămânal din cauza închiderii circulației pe Valea Oltului. O prelungire ar fi un dezastru

În clasamentul celor mai vândut mașini noi din România, în primele șase luni ale anului, cel mai performant model de import a fost Skoda Octavia, care a urcat pe locul patru, depășind Spring (locul 5) și Jogger (locul 6). Volumul înmatriculat a fost de 2.465 unități, cu o creștere foarte mare, de 38,3%, față de anul trecut.

Pe următoarele locuri în Top 10 s-au clasat Toyota Corolla (1630 unități, +23%), Ford Puma (1630, +105%), Hyundai Tucson (1348, scădere de 3%) și Kia Sportage (1240, +50,9%).

Potrivit lui Mihai Bordeanu, directorul Dacia România, toate mașinile Duster înmatriculate în prima jumătate de an pe piața din România sunt din generația a doua. „Până acum nu am înmatriculat Duster 3 decât mașinile de teste, mașinile de dealeri. Sunt foarte puține, rezultatul foarte bun al lui Duster a fost obținut exclusiv de Duster 2 și dacă am fi produs în continuare s-ar fi vândut foarte bine. Și din alte țări, Germania de exemplu, ni s-a spus că ei ar prefera să vândă în continuare generația a doua a lui Duster, pentru că cererea este foarte mare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia duster
cele mai vandute masini
top 10 masini romania