CFR Marfă a raportat în primul semestru o cifră de afaceri de 356 milioane lei, în creștere cu 36% față de aceeași perioada a anului trecut

CFR Marfă a raportat în primul semestru o cifră de afaceri de 356 milioane lei, în creștere cu 36% față de aceeași perioada a anului trecut
scris 21 iul 2023

CFR Marfă raportează, pentru primul semestru al anului, o cifră de afaceri de 356 milioane lei, în creștere cu 36% față de aceeași perioada a anului trecut, și un profit operațional de aproximativ 77 milioane lei, arată un comunicat al companiei. În prezent, parcul inventar CFR Marfă este de 27.243 de vagoane și 907 locomotive și folosește circa 8.500 de vagoane și 220 locomotive. Peste 8.000 de vagoane neutilizate în activitatea de exploatare a societății se află în proces de valorificare prin licitatii organizate la sediul ANAF, licitații care se repetă succesiv.

”În primul semestru al anului 2023 CFR Marfă raportează rezultate pozitive în continuarea celor din 2022, respectiv 356 milioane lei cifră de afaceri, o creștere cu 36% față de aceeași perioada a anului trecut și un profit operațional de aproximativ 77 milioane lei”, arată un comunicat CFR Marfă, operatorul național de transport feroviar de marfă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ford anunță prețuri pentru noile modele fabricate la Craiova CITEȘTE ȘI Ford anunță prețuri pentru noile modele fabricate la Craiova
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe de altă parte, valoarea totală a ajutorului de stat pe care CFR Marfă îl datorează statului român este de circa 2,6 miliarde lei, sumă compusă din: 1 miliard de lei datorie către ANAF, respectiv 1,6 miliard de lei către Compania Națională CFR SA - gestionarul de infrastructura. Această valoare a datoriilor a fost stabilită prin Decizia Comisiei Europene în februarie 2020, la care se adăugă penalități, ajungând în prezent la aproximativ 3,63 miliarde lei.

„Este prima oară de la începutul mandatului meu când comunicăm rezultate financiare. Am decis să facem asta ca parte din strategia de a comunica transparent situația CFR Marfă precum și eforturile echipei de a redresa compania și a o transforma într-una eficientă din punct de vedere financiar și operațional. CFR Marfă vine cu datorii istorice majore, pe care, datorită rezultatelor financiare bune din ultimul an, a început să le achite. Astfel, în perioada 1.03.2022-15.06.2023 CFR Marfă a achitat către ANAF aprox. 155 mil lei iar către CFR SA achită constant datoriile curente, respectând convențiile de eșalonare la plata a datoriilor asumate de comun acord. CFR Marfa efectuează de asemenea plăti la zi către Bugetul de Stat care sunt direcționate pentru stingerea obligațiilor de plată în ordinea vechimii lor, conform legislației în vigoare",  a declarat Daniel Apostolache, care din martie 2022 ocupă funcția de Director General al CFR Marfă SA.

CFR Marfă a inițiat un proces de privatizare în anul 2013 care nu a fost finalizat și a presupus la momentul respectiv majorarea capitalului social prin conversia în acțiuni a obligațiilor fiscale ale CFR Marfa administrate de către ANAF, precum și preluarea obligațiilor fiscale ale CFR SA către ANAF în contul datoriilor CFR Marfa către administratorul de infrastructură. Aceste sume au fost considerate de Comisia Europeana drept ajutor de stat ilegal și trebuie rambursate.

În martie 2022, odată cu aprobarea actului adițional la concordatul preventiv, valoarea totala a ajutorului de stat  a ajuns la 3,8 miliarde lei, ca urmare a acumulării de dobânzi penalități și a întârzierii deciziei de stabilire a modalităților de recuperare a ajutorului de stat. În prezent, iulie 2023, ajutorul de stat ce trebuie rambursat este de 3,63 miliarde lei, deci în ușoară scădere.

Veniturile Tesla au crescut ușor, dar marja operațională scade pentru prima dată sub 10% CITEȘTE ȘI Veniturile Tesla au crescut ușor, dar marja operațională scade pentru prima dată sub 10%

„În contextul creșterii accelerate a valorii ajutorului de stat am luat decizia de valorificare a vagoanelor și locomotivelor, în conformitate cu art. 248 pct. 1 din Codul de Procedura Fiscală în vigoare. Acesta precizează faptul ca valorificarea bunurilor sechestrate poate fi făcută de către debitor cu acordul organului de executare silită, astfel încât să asigurăm o recuperare corespunzătoare a creanței fiscale", a continuat Daniel Apostolache, director general CFR Marfă SA.

Vagoanele și locomotivele aflate sub sechestru asigurator ANAF încă din martie 2020, nu sunt utilizate în activitatea curenta a societății, acestea se află în conservare, cu reparațiile neefectuate în termen, pentru că valoarea reparațiilor este mai mare de 60% din valoarea de înlocuire.

În prezent parcul inventar CFR Marfă este de 27.243 de vagoane și 907 locomotive. Compania folosește în activitatea curentă cca 8.500 de vagoane și 220 locomotive.

Diferența între parcul inventar al CFR Marfa și parcul activ generează taxe, impozite și costuri majore pentru pază și utilități. În prezent peste 8.000 de vagoane neutilizate în activitatea de exploatare a societății se află în proces de valorificare prin licitatii organizate la sediul ANAF, licitații care se repetă succesiv.

Procesul de valorificare  a vagoanelor prin intermediul ANAF a început în luna mai 2022, iar până în prezent s-au valorificat și facturat 1.274 vagoane. Prețul evaluat inițial al acestora a fost de 42,88 milioane lei, s-au valorificat la o valoare de 27,92 milioane lei reprezentând practic un procent de aproximativ 64%.

„În vederea stingerii ajutorului de stat, suntem nevoiți să intensificăm efortul de valorificare a activelor excedentare, urmând să valorificăm și navele ferryboat Mangalia și Eforie prin licitație publică, în cadrul procedurii de concordat preventiv”, precizează compania.

Valorificarea celor 7.157 de vagoane si 508 locomotive aflate sub sechestru ANAF vine în scopul maximizării veniturilor și accelerării procesului de stingere a ajutorului de stat, avand in vedere faptul ca nerambursarea acestuia conduce la creșterea penalităților.

O cunoscută agenție de turism din România și-a cerut insolvența CITEȘTE ȘI O cunoscută agenție de turism din România și-a cerut insolvența

CFR Marfă a primit 23 de oferte in cadrul acestei actiuni. Din cele 7.157 de vagoane si 508 locomotive  din anuntul de valorificare s-au primit oferte pentru 1.224 de vagoane, respectiv pentru 212 locomotive. Ofertele au fost inaintate către ANAF și a fost solicitat acordul de valorificare in conformitate cu prevederile Codului de Procedura fiscala.

În continuare procedura se va relua, pe măsură ce vor fi valorificate mijloacele fixe, cu termene de depunere a ofertelor comunicate ulterior, până la epuizarea lotului de vagoane și locomotive menționat.

„În plus față de cele menționate mai sus, în această perioadă am renegociat toate contractelor comerciale și le-am adus  în marja de profit, am atras noi clienți și în general am utilizat riguros resursele materiale și investim în derularea activităților de exploatare care generează plusvaloare", a concluzionat Daniel Apostolache.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr marfă
tren