Au început negocierile între VW și sindicatul IG Metall, după rezilierea contractelor colective pentru 120.000 de salariați. „Respingem toate cererile!”

Au început negocierile între VW și sindicatul IG Metall, după rezilierea contractelor colective pentru 120.000 de salariați. „Respingem toate cererile!”
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris ieri, 07:52

Volkswagen și sindicatele IG Metall au început pe 25 septembrie negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, după rezilierea anunțată de constructorul auto. După prima zi, compania germană anunță că a respins cererile înaintate de sindicat.

Volkswagen a intrat într-un amplu proces de renegociere a contractului colectiv de muncă pentru angajații săi din Saxonia Inferioară și Saxonia Anhalt, față în față cu negociatorii IG Metall, cea mai puternică confederație sindicală din Germania. Discuțiile au început la Hanovra, mai devreme cu o lună față de calendarul stabilit inițial, și au ca termen legal de finalizare șase luni.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Start pentru o nouă autostradă în România CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru o nouă autostradă în România
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Volkswagen a reconfirmat faptul că a decis să rezilieze contractele colective de muncă în vigoare, cu data de 31 decembrie 2024, „ca urmare a provocărilor economice actuale”. Contractele includeau garantarea locurilor de muncă în producție, angajările de stagiari și ucenici ai sistemelor de învățământ dual, dar și prevederi privind angajații temporari.

IG Metall a intrat la negocieri cu un set clar de cereri, care includeau creșterea salariului cu 7% și un bonus de 170 de euro pentru stagiari și ucenici.

VIDEO ANUNȚ Bucureștiul deschide un nou bulevard. \ CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Bucureștiul deschide un nou bulevard. "Dar da, va rămâne gâtuit, Dumnezeu cu mila!"

Poziția VW a fost anunțată de Arne Meiswinkel, negociator șef al Volkswagen AG și director de resurse umane al Volkswagen Passenger Cars: „Situația de la locația noastră de acasă din Germania este foarte gravă. În calitate de producător de volum lider de piață, Volkswagen va putea domina doar dacă asigurăm compania în viitor, în fața costurilor în creștere și a creșterii masive a concurenței. Reducerile susținute ale costurilor, împreună cu o eficiență și o productivitate mai mari sunt singura modalitate prin care vom putea investi în noi tehnologii și produse și, astfel, vom proteja locurile de muncă pe termen lung.”

Cererile sindicatului au fost respinse oficial de VW, care a subliniat că solicită scăderea costurilor și o reajustare a garanțiilor locurilor de muncă prin contractul colectiv.

Northvolt confirmă concedierea unui număr mare de angajați. „Suntem pe calea cea bună, deciziile dure sunt necesare!” CITEȘTE ȘI Northvolt confirmă concedierea unui număr mare de angajați. „Suntem pe calea cea bună, deciziile dure sunt necesare!”

Negocierile din prima zi s-au încheiat după trei ore de discuții, iar VW a anunțat că părțile au obligația de a se abține de la acțiuni de protest până pe 30 noiembrie.

Contractul colectiv al VW AG, care a fost reziliat de companie, se aplică, potrivit informațiilor companiei, la aproximativ 120.000 de lucrători de la fabricile din Wolfsburg, Braunschweig, Hanovra, Salzgitter, Emden și Kassel și, de asemenea, acoperă angajații Volkswagen Financial Services, Volkswagen Immobilien GmbH și dx.one GmbH.

ULTIMA ORĂ Când lansează Ford cele trei mașini electrice produse la Craiova. Cât a cheltuit compania turcă în România până acum CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Când lansează Ford cele trei mașini electrice produse la Craiova. Cât a cheltuit compania turcă în România până acum

Volkswagen AG a transmis public care sunt cerințele către sindicate:

Rediscutarea garanțiilor pentru locurile de muncă, realinierea contractului Tarif Plus, dedicat angajaților cu funcții de conducere, adaptarea numărului de locuri de muncă pentru stagiari și elevi și rediscutarea condițiilor de angajare pentru personalul temporar.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
reziliere contract vw
negocieri vw sindicat
inchideri uzine vw