Arabia Saudită investește peste 1 miliard de dolari în producătorul de automobile electrice Lucid, rival al Tesla

Arabia Saudită investește peste 1 miliard de dolari în producătorul de automobile electrice Lucid, rival al Tesla
scris 18 sep 2018

Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite a încheiat un acord prin care va investi peste 1 miliard de dolari în viitorul producător de automobile electrice Lucid Motors, la câteva luni după ce a constituit o participație la Tesla, compania miliardarului Elon Musk, relatează Bloomberg.

Acordul aduce Lucid finanțarea necesară pentru a începe fabricarea primului său model, sedan-ul Air, în 2020. Startup-ul din Silicon Valley este în întârziere cu câțiva ani cu construcția unei fabrici în Arizona și începerea producției automobilului al cărui preț va porni de la 60.000 de dolari, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a început să își diversifice economia, după prăbușirea prețurilor petrolului. În cadrul acestui plan, regatul intenționează să transforme Fondul Public pentru Investiții (PIF) în cel mai mare fond suveran din lume, cu active care ar urma să atingă 2.000 de miliarde de dolari până în 2030.

VIDEO Asociația Pro Infrastructură: \ CITEȘTE ȘI VIDEO Asociația Pro Infrastructură: "Autostrada-muzeu" Gilău-Nădășelu va fi conectată cu restul Autostrăzii Transilvania

”Prin investiții pe piața vehiculelor electrice care se dezvoltă rapid, PIF câștigă expunere la oportunități de dezvoltare pe termen lung, susține inovațiile și dezvoltarea tehnologică, atrage venituri și diversifică sectoarele economice în Regatul Arabiei Saudite”, a arătat PIF într-un comunicat.

Investiția PIF în Lucid amplifică incertitudinile din jurul Tesla, al cărei director general Elon Musk a scris într-un tweet, pe 7 august, că a asigurat fondurile necesare pentru a retrage compania de la bursă. Șase zile mai târziu, Musk a clarificat că, deși fondul suveran saudit și-a exprimat interesul în transformarea Tesla în companie privată, trebuie să evalueze financiar posibilul acord. Pe 24 august, Musk a anunțat că Tesla va rămâne listată la bursă.

Persoane apropiate situației au declarat că oficialii saudiți au fost nemulțumiți de faptul că Musk a făcut publice detalii legate de discuțiile purtate. În afară de asta, au existat îngrijorări legate de procesele intentate de acționari în urma tweet-urilor lui Musk și de o investigație a Comisiei americane pentru burasă și valori mobiliare. Fondul suveran saudit a constituit o participație de sub 5% la Tesla, fiind interesat de o participație minoritară pentru a-și limita expunerea și a păstra resurse pentru alte proiecte.

Lucid a fost co-finanțată de Sam Weng, care a venit de la producătorul de software Oracle, și de doi parteneri, ca producătoare de sisteme de baterii. Ulterior, compania a format o echipă recrutată de la Mazda Motor și Tesla. Directorul tehnic Peter Rawlinson a fost inginer șef pentru Model S, înainte de a veni la Lucid în 2013.

Potrivit Lucid, automobilul electric Air va avea până la 400 de cai putere și o autonomie de 240 de mile cu o singură încărcare. Versiunea high-end va costa peste 100.000 de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudita
lucid
tesla