Adunarea Generală a acționarilor Stellantis N.V. a aprobat ordinea de zi propusă de conducerea executivă a companiei, între care și distribuirea de dividende pentru primul an de activitate al noii companii, dar a respins pachetul de salarii al managementului.
Acționarii Stellantis vor primi 3,3 miliarde de euro dividende pentru acțiunile ordinare deținute, conform propunerii aprobate de acționari la prima adunare generală întrunită în acest an, după primul an de activitate al Stellantis. Succesul financiar este o evoluție față de anul anterior, când, din cauza crizei generate de pandemie și necesarului de cash, acționarii au aprobat ca dividendele stabilite anterior să nu fie distribuite.
Plata dividendelor ordinare va fi făcută pe baza unei valor de 1,04 euro per acțiune. Acționarii care dețin acțiunile la Bursa din New Yoirk vor primi divendele în dolari, la cursul Băncii Central Europene.
În același timp, Adunarea Generală a Acționarilor Stellantis a dat un vot negativ Raportului privind remunarația managementului, după cum anunță compania, cu 47,9% pentru și 52,1% contra. Votul este unul consultativ, însă reprezentanții companiei au precizat că va fi întocmit un raport privind modul în care se va ține cont de acest vot. Principalul punct al raportului privind pachetul de salarii al managementului era salariul CEO-ului Carlos Tavares. Printre acționarii care s-au opus pachetului (care îi conferă lui Tavares un bonus de 19 milioane de euro pentru rezultatele din 2021, acțiuni de 32 de milioane de euro și o compensație de 25 de milioane de euro) se numără fondul BPI France, care reprezintă acțiunile deținute de Statul Francez. Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că pachetul salarial este excesiv. El a recunoscut că fără plăți la nivelul european compania va pierde managerii de top care livrează rezultate foarte bune, dar că poziția din AGA reflectă nevoia de a raporta salariile managementului la restul angajaților.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO EuroNCAP lovește din nou Dacia: Jogger, punctat cu o stea fără să-l testezeVeniturile nete ale Stellantis în 2021, primul an de existență, au fost cu 14% mai mari în 2021 comparate cu rezultatele anterioare ale PSA și FCA, cumulate, ajungând la o valoare de 152 miliarde euro. Profitul operațional aproape s-a dublat, la 18 miliarde euro, cu o marjă de 11,8% și toate segmentele de activitate profitabile. Profitul net raportat a fost de 13,4 miliarde euro, aproape de trei ori mai mare decât în urmă cu un an. Compania spune că a realizat sinergii în urma fuziunii de circa 3,2 miliarde euro net.