Considerată grânarul Europei, România are depozitele aproape goale. Specialiștii din agricultură spun că rezervele statului, folosite în caz de război, epidemie sau criză economică, ar acoperi consumul pentru cel mult 3 luni. Prin depozitele strategice bate vântul. Guvernul se bazează pe faptul că întotdeauna producătorii locali vor avea depozitele pline.
Deși producem anual între 10 si12 milioane de tone de grâu, iar sezonul agricol care s-a încheiat a fost unul de excepție, când vine vorba despre propriile rezerve, România a ajuns la fundul sacului, arată Prima TV.
Rezerva statului reprezintă necesarul de produse de bază care poate fi folosit în situații de criză, calamități sau conflicte. În ultimii ani, România a tot scos din fondul de siguranță, dar n-a mai pus înapoi. Situația este periculoasă, avertizează specialiștii. Mai ales în condițiile în care un conflict armat de amploare este iminent pe flancul de est al NATO.
Deocamdată, reprezentanții asociațiilor de fermieri spun că nu se întrevede o criză a grâului. Exportăm mult, dar și producția ultimilor ani a fost pe măsură. Așa că în depozitele private există cantități importante de cereale la care statul ar putea apela în situații de urgență. Creșterea constantă a prețului grâului este cea care stârnește îngrijorare.
În țările vecine, situația este deja delicată din punct de vedere alimentar. Guvernul maghiar monitorizează atent toate exporturile a decis plafonarea prețului alimentelor de bază.