Indicele global al prețurilor la produsele alimentare s-a redresat în ianuarie și rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării prețului uleiurilor vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie. Datele pentru decembrie au fost revizuite în creștere, inițial se fiind raportat un nivel de 133,7 puncte, scrie Agerpres.
Prețurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflației, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în țările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.
Prețul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forță de muncă și a vremii nefavorabile. Prețurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creștere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt și lapte praf degresat.
Potrivit FAO, prețurile la cereale s-au majorat cu doar 0,1% luna precedentă, deși prețul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. În schimb, prețul grâului a scăzut cu 3,1%, în urma recoltelor ridicate din Australia și Argentina.
De asemenea, prețurile la carne au urcat luna precedentă, în timp ce prețurile mondiale la zahăr au scăzut cu 3,1% în ianuarie, parțial ca urmare a perspectivelor favorabile de producție ale marilor exportatori India și Thailanda.
Tot joi, FAO a dat publicității și un set de noi estimări revizuite cu privire la producția mondială de cereale în 2021, prognozând o producție de 2,793 miliarde de tone, față de previziunea precedentă, de 2,791 miliarde de tone. Revizuirea în creștere vine ca urmare a recoltelor mai ridicate din Australia și Argentina față de nivelul estimat, alături de o creștere mai ușoară a previziunilor privind producția în Rusia și Ucraina.
Luna trecută, FAO și-a exprimat prudența privind posibilitatea atenuării presiunilor prețurilor în 2022.
"Deși în mod normal prețurile ridicate ar urma să facă loc producției majorate, costul ridicat al factorilor de producție, evoluția pe plan global a pandemiei și condițiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puțin loc pentru optimism în privința revenirii la condiții de piață mai stabile, inclusiv în 2022", a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.
Creșterea prețurilor îngrășămintelor, în urma majorării prețurilor energiei, a sporit costurile fermierilor pentru producerea recoltelor, provocând dubii privind randamentele culturilor din 2023.