Top Seeds, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții integrate în domeniul agricol, care ajunsese la un moment dat la un rulaj anual de peste 300 milioane lei, fondată, controlată și condusă de Daniel Bâja, a intrat în insolvență, însă intenționează să se repună pe picioare printr-un plan de reorganizare, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În urmă cu 2 ani, compania spunea că intenționează să se listeze la Bursa de Valori București (BVB) până la finalul lui 2022. Era avut în vedere un un plasament privat prin care să atragă capital de circa 10 milioane lei, în vederea extinderii activităților la nivel național.
Top Seeds este activă în distribuția de produse fitosanitare (erbicide, fungicide, insecticide), îngrășăminte chimice și semințe (grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță), în distribuția și depozitarea de motorină pentru agricultură, în achiziția de cereale, în producția, procesarea și ambalarea semințelor, precum și în consultanță tehnică agricolă.
Acum, compania a intrat în insolvență cu datorii totale recunoscute de peste 145 milioane lei, relevă datele analizate de Profit.ro.
Potrivit documentelor insolvenței companiei, văzute de Profit.ro, Top Seeds a indicat drept cauze principale ale înrăutățirii situației sale financiare consecințele economice ale agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, seceta locală și efectele pandemiei globale COVID-19.
″A arătat debitoarea că Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, iar pentru a-și putea exporta cerealele pe timpul războiului, statul român a permis un coridor de trecere pe teritoriul țării noastre, numai că exportatorii ucraineni au vândut mare parte din cerealele lor în România, astfel că piața de cereale din țara noastră a fost invadată de cereale ucrainene, de calitate proastă, dar cu prețuri foarte mici în comparație cu cele ale cerealelor românești. A subliniat debitoarea că acest aspect a dus la scăderea prețurilor la cerealele românești, ceea ce a afectat în mod automat și activitatea societății Top Seeds SA.
CITEȘTE ȘI Serbia semnează un acord cu ginerele lui Trump, Jared Kushner, pentru ''revitalizarea'' unui imobil istoricTotodată, a învederat debitoarea că Rusia era unul dintre principalii exportatori de îngrășăminte chimice și, urmare războiului și a interdicțiilor și sancțiunilor economice impuse de UE pentru Rusia, stocurile de îngrășăminte chimice din import au scăzut, iar prețurile pentru cele care mai puteau fi importate au crescut. Pe de altă parte, a arătat că pandemia de COVID-19 a determinat închiderea unor combinate în China, care asigurau materie primă pentru pesticide, ceea ce a dus la o creștere de prețuri a acestora″, se arată în motivarea deciziei judecătorești de intrare în insolvență a Top Seeds.
Compania a mai amintit că, tot în 2022, România s-a confruntat și cu o secetă severă, fiindu-i aprobată de către Comisia Europeană și acordarea unui ajutor din Fondul de Solidaritate al UE.
CITEȘTE ȘI Cum a virat Olanda puternic la dreapta și care sunt planurile noii puteri: „Cea mai strictă politică antimigrație din toate timpurile”″Astfel, în anul 2023, scăderea prețurilor la cereale generată de războiul din Ucraina, peste care s-au suprapus și efectele secetei, a determinat scăderea interesului fermierilor de a investi în cultura de cereale și, implicit, a determinat scăderea considerabilă a interesului pentru stocurile de marfă (îngrășăminte, produse fitosanitare) pe care le deținea Top Seeds SA. Prin urmare, societatea a rămas cu un stoc foarte mare de marfă nevândută, iar în prezent deține stocuri de peste 41 milioane lei. Așadar, a învederat debitoarea că scăderea vânzărilor a dus la blocarea stocurilor și s-a ajuns ca, în anul 2023, Top Seeds SA să aibă probleme cu plățile către furnizori și instituțiile bancare″, se mai menționează în documentul citat.
Cei mai mari creditori ai companiei sunt ING Bank (creanță acceptată de 34,75 milioane lei), BCR (29,3 milioane lei), CEC Bank (16,54 milioane lei), Exim Banca Românească (16,42 milioane lei) și ANAF (peste 10 milioane lei).
CITEȘTE ȘI Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă țiței rus în valoare de miliarde de euro″Debitoarea și-a declarat intenția de reorganizare pe baza unui plan, prin restructurarea activității″, se mai precizează în dosar.
Top Seeds SA, înființată în 2010, la Slobozia (județul Ialomița), ajunsese în 2019 la o cifră de afaceri anuală de circa 301 milioane lei.
Potrivit celor mai recente date publice disponibile, în 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 167,67 milioane lei și un profit net de 4,39 milioane lei, cu peste 100 de angajați.
Deține și o flotă proprie de 35 camioane cu semiremorci.