Vânzările și exporturile de șampanie franțuzească sunt așteptate să scadă în acest an, afectate de inflație și revenirea la o situație mai apropiată de cea normală, după vânzările record din ultimii doi ani generate de ridicarea restricțiilor din timpul pandemiei, au anunțat producătorii francezi ai renumitei băuturi, transmite Reuters.
Potrivit asociației profesionale Comite Champagne, un număr de aproximativ 314 milioane de sticle de șampanie franțuzească ar urma să fie vândute în 2023, comparativ cu un record de 326 milioane de sticle vândute în 2022, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primele șase luni ale anului au fost livrate un număr total de 125,8 milioane de sticle șampanie, în scădere cu 4,7% față de perioada similară a anului trecut, a precizat Comite Champagne. Exporturile s-au cifrat la 77,7 milioane de sticle, în scădere cu 3,7% în ritm anual, în timp ce pe piața din Franța au fost livrate 48,1 milioane de sticle de șampanie, în scădere cu 6,3% în ritm anual.
"În cazul Franței, scăderea livrărilor se datorează inflației", a precizat un purtător de cuvânt de la Comite Champagne. "În ceea ce privește exporturile, este dificil de spus pentru că baza de comparație este anul 2022, care a fost unul în care exporturile au fost deosebit de mari în prima jumătate a anului. Credem că după "petrecerea" post-pandemie, situația începe să revină la normalitate", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Producătorii de șampanie franțuzească se așteaptă ca vânzările să rămână la un nivel similar în următorii trei ani, cu o medie de 315 milioane de sticle vândute în fiecare an.
Recolta de struguri din acest an în regiunea Champagne pare să fie una bună, cu pagube mici provocate de îngheț sau grindină, însă nivelul de apă din sol ar putea să fie un motiv de îngrijorare. Culesul strugurilor este așteptat să înceapă în primele zece zile din luna septembrie.
Comite Champagne a stabilit o cantitate maximă de 11.400 de kilograme de struguri per hectar, în scădere față de una de 12.000 kilograme per hectar în 2022, care poate fi recoltată de pe suprafața totală de 33.700 de hectare cultivate cu viță de vie și alocate producției de șampanie. Plafonarea cantități de struguri care poate fi recoltată este destinată limitării ofertei de șampanie de pe piață.
În fiecare an, aproximativ 310 milioane sticle de șampanie franțuzească, care beneficiază de o indicație geografică strict controlată, sunt vândute în întreaga lume în timp ce alte peste un miliard sunt stocate în pivnițe, în așteptarea momentului adecvat pentru a fi savurate.