România are în prezent nouă produse alimentare protejate la nivel european și alte două în evaluare, în general produse din carne, lapte și pește, însă în registrul UE al indicațiilor geografice și al sistemelor de calitate pot fi înscrise orice alte produse agricole precum fânul, lâna, cârmâzul sau florile și plantele ornamentale.
Potrivit consultantului agricol pe indicații geografice și fonduri europene, Ionuț Diaconeasa, cultivatorii români de flori vor să facă acest lucru, iar doi dintre ei, cei care cultivă Tuberoza de Hoghilag și Mușcata de Sântion, au început deja demersurile pentru obținerea protecției europene, practic o certificare a calității pentru produsele lor.
"Până acum, la nivel european beneficiază de indicație geografică protejată doar două flori - trandafirul de Szoregi din Ungaria și Azaleea de Gent din Belgia. Ar fi o premieră pentru România să depună două documentații, pentru înregistrarea a două flori: Tuberoza de Hoghilag și Mușcata de Sântion", a declarat Ionuț Diaconeasa.