Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) reclamă diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările Uniunii Europene și cele din România, unde, deși se înregistrează, conform organizației, un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește un cost de produs de nivel european.
În condițiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 față de 2020), APCPR estimează în aceste condiții, pentru lunile următoare, o creștere cu minimum 25% a prețurilor pentru consumator.
APCPR arată că nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, iar sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA.
Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR este asociația crescătorilor de suine din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare Fondată în anul 1991, APCPR este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România.
APCPR asigură circa 70% din producția națională de porcine vii și reunește în prezent 76 membri – ferme de creștere a suinelor, din care 34 au capacitatea de cazare de peste 5.000 capete, și 12 societăți prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc și unități didactice și de cercetare.