Porcul nu trebuie interzis și nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziția de carne e o mare prostie, pentru că încurajează consumul de carne de porc din străinătate, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la un târg de produse tradiționale organizat în Capitală.
Profit News TV va organiza, pe 7 decembrie, Maratonul de Retail
"Porcul nu trebuie să fie interzis, este o tradiție. Și eu voi merge de sărbători la părinți și tatăl meu, care chiar dacă este cadru didactic ieșit la pensie, ne crește trei porci - unul pentru mine, unul pentru fratele meu și unul pentru ei. Deci, lucrul acesta nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete, e o mare prostie. Prin acele tichete încurajăm consumul de carne de porc din străinătate", a spus Barbu, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește plafonarea prețurilor la o serie de alimente de bază, ministrul Agriculturii a susținut că efectele aplicării Ordonanței specifice s-au văzut și au venit în sprijinul familiilor cu venituri mici și medii din România.
"Ordonanța privind plafonarea produselor comerciale are două două caracteristici: în primul rând s-a plafonat creșterea la alimente și, practic, alimentele n-au mai crescut în România. Lucrul acesta este dat și de indicele național de statistică, pentru că, în septembrie 2022, când aveam această Ordonanță erau plus 25% creșteri la alimente, iar în momentul de față sunt cu minus 5%. Lucrul acesta arată că prețurile s-au temperat prin aplicarea acestei Ordonanțe și, mai mult de atât, au și scăzut. Putem face o comparație și chiar voi ieși în data de 13 (decembrie 2023, n.r.) să arătăm exact cum au scăzut prețurile atunci când aveam Ordonanță și când nu aveam Ordonanță. Vă voi pune la dispoziție toate aceste date și mi-aș dori foarte mult să promovăm acea Ordonanță, acele produse care sunt în acea Ordonanță și să le arătăm oamenilor cum erau prețurile în 2022 și cum sunt în 2022. Această Ordonanță nu am făcut-o decât printr-un dialog atât cu retailerii, cât și cu procesatorii. Să știți că această Ordonanță a afectat foarte mult pe de o parte retailerii, și pe de o parte procesatorii, pentru că prețurile s-au reglat în piață și este normal să se regleze. Vom avea o discuție și dacă trebuie să lărgim această listă, o lărgim. Tot timpul fac analize după indicele prețului de consum, iar 50% din cele 21 de categorii de produse sunt consumate de către românii cu venituri mici și medii. Și nu sunt puțini, sunt foarte mulți", a afirmat Florin Barbu.