DN AGRAR Group, fermă zootehnică românească, controlată de familia olandeză de Boer, cu producție de lapte de vacă și producție vegetală, a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2023 o cifră de afaceri de 115,9 milioane de lei, o creștere de 12,4%, și un profit net de 22,3 milioane de lei, un avans de 110,8%, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.
Rezultatul operațional al grupului a crescut cu 79,3%, până la 33,2 milioane de lei, într-un context în care prețul laptelui și cerealelor a scăzut. Compania a obținut venituri mai mari susținute de creșterea efectivului de animale și a producției de lapte, optimizarea costurilor de producție și noile investiții în automatizare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Prin adoptarea practicilor durabile și a tehnologiilor moderne ne-am asigurat atât calitatea, cât și sustenabilitatea dezvoltării afacerii. Ne-am concentrat în direcția investițiilor operaționale asumate, atât în ceea ce privește extinderea capacității de producție în fermele curente, cât și privind pregătirea șeptelului de bovine tinere pentru proiectul Straja pe care îl vom lansa anul următor. Ne pregătim proiectele pentru 2024, inclusiv continuarea instalării de roboți în ferme, a panourilor fotovoltaice și dezvoltarea fabricii de compost, conform planului de investiții” , a spus Jan Gijsbertus de Boer, Președinte al Consiliului de Administrație, CEO, DN AGRAR Group.
În primele nouă luni ale anului 2023, șeptelul de animale deținut de DN AGRAR, compus din vaci de muls și tineret bovin, a ajuns la aproape 13.000 de capete, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cantitatea de lapte livrată a fost de 41 milioane de litri, un avans de 15,8% față de perioada similară din anul precedent.
Principalele elemente ale contului de profit și pierdere și bilanțului în primele 9 luni din 2023:
• Veniturile din exploatare au crescut cu 21,6%, până la 180,9 milioane de lei.
• Veniturile din producția vândută au fost în sumă de 115,4 milioane de lei, înregistrând un avans de 13,9% față de aceeași perioadă din 2022.
• Veniturile din subvenții de exploatare au crescut cu 115,9%, până la valoarea de 18,5 milioane de lei. Subvențiile primite prin APIA sunt pentru teren agricol și producția de lapte crud și se acordă în funcție de numărul de animale deținute și de suprafața de teren folosită, în baza cererilor formulate de organizație.
• Creșterea numărului de animale direct productive în fermă și a suprafețelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje au dus la creșterea cu peste 13,4% a cheltuielilor din exploatare, până la 147,7 milioane de lei.
• Activele totale ale grupului au crescut cu 10%, ajungând la 258 milioane de lei.
• Datoriile pe termen scurt sunt la același nivel cu sfârșitul anului 2022.
• Soldul datoriilor pe termen lung este de 94,2 milioane de lei.
DN AGRAR Group, formată din 15 societăți, din care 4 ferme specializate în creșterea bovinelor de lapte și producția de lapte de vacă, desfășoară o activitate integrată oferind inclusiv servicii de logistică și transport de lapte de vacă la nivel național și european. În domeniul cerealelor, grupul cultivă peste 7.000 de hectare, cu cereale și furaje, în principal pentru a asigura hrana animalelor din ferme. Obiectivul este de a ajunge la 10.000 de hectare prin achiziția altor ferme.
La data de 30 septembrie 2023, DN AGRAR Group SA avea 273 de angajați.
Grupul activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.
Compania a fost înființată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și este listată la Bursa de Valori București, în piața AeRO din februarie 2022.Începând cu data de 19 septembrie 2022, acțiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacționate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacționare SMT.
Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producție agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism și servicii de consultanță pentru afaceri și management.