Comisia Europeană nu mai aprobă utilizarea unui erbicid cu efecte atât asupra sănătății oamenilor, cât și a populațiilor de albine

Comisia Europeană nu mai aprobă utilizarea unui erbicid cu efecte atât asupra sănătății oamenilor, cât și a populațiilor de albine
scris 5 nov 2024

Comisia Europeană a decis să nu mai aprobe utilizarea substanței active  metribuzin în produsele de protecție a plantelor. Aprobarea substanței active metribuzin expiră la 15 februarie 2025. Acest pesticid este din categoria erbicidelor și este fabricat de Bayer.

Statele membre retrag autorizațiile acordate produselor de protecție a plantelor care conțin metribuzin ca substanță activă până la 24 mai 2025, potrivit Regulamentului 2806/2024 al Comisiei din 31 octombrie 2024 privind nereînnoirea aprobării substanței active metribuzin, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, arată G4Food.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Al doilea mare producător mondial de cacao anticipează prețuri mai ridicate CITEȘTE ȘI Al doilea mare producător mondial de cacao anticipează prețuri mai ridicate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Statele membre trebuie să retragă autorizația de utilizare până la 24 mai 2025. Orice perioadă de grație acordată de statele membre expiră cel târziu la 24 noiembrie 2025.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor ( EFSA ) a identificat unele motive de îngrijorare. În particular, autoritatea a concluzionat că substanța activă metribuzin îndeplinește criteriile pentru a fi identificată ca perturbator endocrin pentru modalitatea tiroidă (T) pentru oameni și că nu s-a demonstrat că expunerea oamenilor la respectiva substanță activă dintr-un produs de protecție a plantelor, în condițiile de utilizare realiste propuse, este neglijabilă.

În plus, autoritatea a concluzionat că estimările expunerii persoanelor prezente și rezidente depășesc valoarea – limită stabilită pentru toate utilizările reprezentative evaluate și că studiile disponibile nu au fost suficiente pentru a exclude un risc mare pentru albine.

O cerere de reînnoire a aprobării substanței active metribuzin a fost transmisă Estoniei, statul membru raportor, și Germaniei, statul membru coraportor.

Solicitantul a transmis statului membru raportor, statului membru coraportor, Comisiei și Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară dosarele suplimentare necesare.

Statul membru raportor a constatat că cererea era admisibilă.

Statul membru raportor, în colaborare cu statul membru coraportor, a pregătit un proiect de raport de evaluare a reînnoirii aprobării, pe care l-a transmis, la data de 30 septembrie 2019, autorității și Comisiei. În proiectul său de raport de evaluare a reînnoirii aprobării, statul membru raportor a propus reînnoirea aprobării substanței metribuzin.

Turismul viticol românesc crește. Din 230 de crame, 20 au spații de cazare CITEȘTE ȘI Turismul viticol românesc crește. Din 230 de crame, 20 au spații de cazare

Autoritatea a pus dosarul rezumativ suplimentar la dispoziția publicului. În plus, autoritatea a transmis solicitantului și statelor membre proiectul de raport de evaluare a reînnoirii aprobării în scopul formulării de observații și a lansat o consultare publică pe marginea lui. Autoritatea a transmis Comisiei observațiile primite.

EFSA a evaluat dacă substanța metribuzin este necesară pentru a menține sub control un pericol grav pentru sănătatea plantelor, care nu poate fi combătut prin alte mijloace disponibile, inclusiv prin metode nechimice. Această evaluare a inclus numai cazurile în care substanța metribuzin este utilizată pentru a menține sub control buruienile pentru aplicațiile de erbicide pre-apariție și post-apariție. EFSA a concluzionat că un număr insuficient de alternative chimice erau disponibile la momentul evaluării pentru toate plantele de cultură evaluate și, prin urmare, că, în această privință, derogarea este sprijinită științific pentru toate culturile evaluate. Evaluarea alternativelor nechimice pentru utilizările prezentate a concluzionat că este disponibilă o gamă largă de metode nechimice, în pofida faptului că este posibil ca respectivele metode să nu aibă aceeași eficacitate ca metodele chimice sau să aibă limitări economice. Prin urmare, Comisia consideră că nu sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea derogării prevăzute la articolul 4 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
erbicid