Căldura excesivă topește fagurii și omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii

Căldura excesivă topește fagurii și omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii
scris 23 aug 2023

Temperaturile extreme din timpul zilei determină un comportament agresiv al albinelor și produc moartea familiilor, ca urmare a topirii fagurilor și a lipsei de hrană, atrag atenția apicultorii.

Cei mai importanți experți în domeniu vor participa la Maratonul Vinului, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 31 august, cu sprijinul Un Vin pe Zi

Potrivit Asociației Apicultorilor Profesioniști (AAP) Buzău, condițiile meteorologice înregistrate în ultima perioadă produc efecte iremediabile familiilor de albine. Din cauza caniculei, hrana este din ce în ce mai greu de găsit, albinele parcurg distanțe lungi pentru a procura polen, iar temperaturile ridicate topesc fagurii, cu rezultate devastatoare.

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Alexandru Manea, co-fondator ELEC: Creșterea costurilor de finanțare și accesul greu la capital e o problemă. Compania a strâns deja 200.000 euro din 500.000 euro CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Alexandru Manea, co-fondator ELEC: Creșterea costurilor de finanțare și accesul greu la capital e o problemă. Compania a strâns deja 200.000 euro din 500.000 euro

„Legat de perioada aceasta caniculară, albinele au un comportament aparte, în sensul că devin mai agresive, se pierd, uzura este mai mare, rezultă un consum foarte mare de miere. Având în vedere că perioada culesului la floarea-soarelui s-a încheiat, avem prea mult timp până la primăvară, atunci când albinele încep să culeagă din nou ceva. Deci cules de întreținere în perioada aceasta nu avem deloc. În plus, ne mai confruntăm cu o problemă din cauza căldurii excesive. Practic, se topesc fagurii în stup, ceea ce duce chiar la moartea familiei respective, pentru că mierea din faguri poate astupa urdinișul și de aici apare sufocarea familiei de albine. În țară sunt foarte multe cazuri și mai ales la apicultorii care lucrează la sol cu familiile de albine, unde soarele bate mai puternic, în schimb pe pavilioane lucrurile se întâmplă, dar mai rar. Practic ele în loc să zboare la urdiniș, pur și simplu nu știu cum să treacă peste aceste momente dificile. Nu este vreo modalitate de a le proteja. Natura este natură, contra naturii nu ne putem opune. Uzura este mare la albine din cauza forței pe care o depun în interiorul stupului, seceta face de așa natură ca nicio floricică să mai apară astfel încât albinele să mai aducă ceva. Este lipsă de polen, pâinea albinelor în stup și plus de asta este o uzură a albinelor pentru că zboară la distanțe mari pentru a aduce ceva în cuib, de unde rezultă o oboseală a acestora”, a declarat, pentru Agerpres, președintele AAP Buzău, Mihăilă Prahoveanu.

Condițiile meteorologice înregistrate pe parcursul anului au afectat producția de miere, iar prețul produselor a scăzut, afectând astfel apicultorii.

„Legat de producția de miere, la rapiță, zero, salcâm zero, la tei în jur de 10 kg per familie, iar la floarea-soarelui în jur de 10-15 kg per familie. Pe lângă faptul că avem o producție slabă, problema este că ne confruntăm și cu prețul la miere foarte scăzut, la convențional în jur de 8 lei kg, și asta din cauza faptului că în comunitatea europeană s-a redus consumul de miere, iar consumatorii nu mai au încredere să cumpere pentru că pe piață există produse falsificate. În primăvară am avut o dezvoltare slabă a familiilor de albine, a fost vorba despre intervalele acelea cu zile calde și nopți reci, plus de asta, pe perioada de întreținere cu nectar de la pomi fructiferi, vremea a fost urâtă, la salcâm a fost puțină floare și am înregistrat o producție de 3 – 4 kg la familia de albine. În zona Moldovei a mers ceva mai bine, dar la nivel național cam asta a fost situația. Producția de miere la nivel național scade de la an la an, din păcate. Nu ne putem asigura cheltuielile pentru că prețul este foarte mic. Având în vedere că și anul trecut a fost o producție slabă, în acest an producția a scăzut cu 20 – 30 la sută, dacă nu mai bine”, a precizat Mihăilă Prahoveanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
albine
apicultori