Franța întrece Italia și devine cel mai mare producător mondial de vinuri

Franța întrece Italia și devine cel mai mare producător mondial de vinuri
scris 22 aug 2023

Dacă se confirmă primele estimări privind recolta actuală marcată de căldura mare, atunci pentru prima dată după foarte mulți ani, anul acesta Italia nu va mai fi cel mai mare producător mondial de vin, fiind depășită cantitativ de Franța, scrie cotidianul italian Il Sole 24 Ore, citat de Rador.

Analiza asociației agricole Coldiretti privind recolta în curs de-a lungul Peninsulei și dincolo de Alpi s-ar putea încheia cu o depășire istorică în ceea ce privește cantitatea. În Italia – subliniază Coldiretti – se estimează o scădere a producției de 14%, în jur de 43 de milioane de hectolitri față de cele 50 de milioane înregistrate sezonul trecut, rezultat care ar face ca 2023 să devină unul dintre cei mai slabi ani din istoria podgoriei italiene din ultimul secol, alături de 1948, 2007 și 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Marius Luican, General Manager Reveal Marketing Research: De fiecare dată când apar anxietăți, recomandarea redevine un fenomen puternic în decizia de cumpărare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Marius Luican, General Manager Reveal Marketing Research: De fiecare dată când apar anxietăți, recomandarea redevine un fenomen puternic în decizia de cumpărare

În timp ce în Franța, în ciuda pagubelor cauzate de mucegai și de secetă, conform estimărilor serviciului de statistică al Ministerului Agriculturii francez, recolta ar trebui să fie între 44 și 47 de milioane de hectolitri, în concordanță cu media pentru perioada 2018-2022, iar Spania ar trebui să rămână pe locul trei, cu aproximativ 36 de milioane de hectolitri.

În realitate, provocarea ține mai ales de valorizarea producției care în Italia se preconizează a fi de calitate și poate conta pe 635 de soiuri înregistrate în registrul viței de vie, dublu față de cele franceze. De altfel, tot conform datelor Coldiretti, procesul de calificare a vinului Made in Italy este confirmat și de succesul exporturilor în Franța.

În ceea ce privește recoltarea, aceasta va continua să fie inflențată de evoluția temperaturilor și a precipitațiilor și de impactul schimbărilor climatice.

Vinificatorii vor trebui să fie din ce în ce mai atenți la alegerea momentului potrivit pentru recoltare și prelucrare în pivniță, într-un proces care a început deja în august cu strugurii pentru vinul spumant Pinot și Chardonnay și care – subliniază Coldiretti – continuă în lunile septembrie și octombrie cu strugurii Glera pentru Prosecco și cu marii struguri roșii autohtoni Sangiovese, Montepulciano, Nebbiolo și se încheie în noiembrie cu strugurii Aglianico și Nerello cultivați pe o suprafață de 658.000 de hectare la nivel național.

Vinul italian reprezintă un patrimoniu cultural, istoric și economic- subliniază Coldiretti – este o parte integrantă a dietei mediteraneene și are zece mii de ani de istorie, primele descoperiri fiind făcute în Sicilia cu 4100 de ani înainte de Hristos.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
franta
italia