Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect care modifică Legea Apiculturii.
Producătorii, procesatorii și comercianții sunt astfel obligați să afișeze vizibil pe etichetă țara de origine pentru mierea de albine, anunță Agro TV.
CITEȘTE ȘI FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autenticePentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană și/sau țări terțe, producătorii, procesatorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil pe etichetă, țara sau țările de origine, după caz.
Este interzisă inscripționarea pe etichetă a sintagmei „Produs Românesc” dacă nu sunt respectate prevederile art.2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie- Ziua națională a produselor agroalimentare românești: prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României.
Produsele falsificate sau substituite mierii se vor confisca și se vor distruge pe cheltuiala comerciantului, procesatorului sau a producătorului, după caz.
La articolul 5, după litera a) se introduce o nouă literă, litera a 1 ), cu următorul cuprins: „a 1 ) miere – substanța naturală dulce produsă de albine Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secrețiile secțiunilor vii ale plantelor sau din excrețiile, pe secțiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucțiune din plante, și pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanțe proprii specifice, le depozitează, le deshidratează, le adună și le lasă în faguri pentru a se macera și a se maturiza.