Africa de Sud se așteaptă la creșterea exporturilor de citrice în acest an, pe măsură ce arborii tineri vor începe să dea roade, ceea ce va ajuta la diminuarea impactului problemelor cu infrastructura și al costurilor mai mari cu inputurile, a estimat Asociația națională a cultivatorilor de citrice, transmite Reuters.
Al doilea mare exportator de citrice, după Spania, se confruntă cu o criză de electricitate provocată de frecventele întreruperi în furnizarea de electricitate, din cauza termocentralelor pe cărbune vechi. La acestea se adaugă și ineficiențele apărute în transportul feroviar de marfă și operațiunile portuare, din cauza lipsei investițiilor ce ar trebui făcute de firma de logistică Transnet, companie de stat, care creează frustrări în rândul exportatorilor sud-africani de materii primem, scrie Adevărul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu toate acestea, Asociația cultivatorilor de citrice din Africa de Sud (CGA) se așteaptă la o creștere de 12% a exporturilor de portocale, până la 58 de milioane de cutii, și la un avans de 14% al exporturilor de grapefruit, până la 16,7 milioane de cutii, grație în principal livrărilor spre China.
În paralel, însă, Africa de Sud, care anul trecut a livrat un număr total de 165,1 milioane de cutii de citrice, se confruntă și cu provocările care au legătură cu normele Uniunii Europene, care cer tratamentul la rece al citricelor înainte de export, pentru a combate diferiți dăunători, precum molia citricelor (FCM) și o ciupercă ce provoacă pete negre pe coaja citricelor.
CGA presează Guvernul sud-african să ceară înființarea unui grup independent de experți care să se pronunțe asupra primei plângeri formulate la Organizația Mondială a Comerțului în anul 2022, împotriva măsurilor cerute de UE pentru combaterea moliei citricelor (FCM). De asemenea, CGA a cerut Guvernului sud-african să demareze o altă plângere la OMC împotriva reglementărilor Uniunii Europene privind o ciupercă ce provoacă pete negre pe coaja citricelor.
În plus, creșterea susținută a prețurilor, grație exporturilor tot mai puține, a dus prețul concentratului de suc de portocale pe un teritoriu necunoscut, la peste 4 dolari/livră (8.8 dolari pe kg) - aproape dublul maximelor istorice anterioare.
Se estimează că producția mondială de suc de portocale va fi cu 9% mai mică, până la 1,5 milioane de tone, iar producția din SUA va scădea cu o treime în perioada 2022 - 2023. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care cererea globală a rămas în general stabilă în ultimul an, cererea mai slabă din Europa și SUA fiind compensată de creșterea puternică a piețelor emergente din China și a marilor producători de suc de portocale, Brazilia și Mexic. Pe termen mai lung, consumul global de suc de portocale a fost în scădere constantă din 2014, de la 1,36 litri pe cap de locuitor coborând până la cel mai scăzut nivel de 1,07 litri anul trecut.