Un finanțist american susține că economia capitalistă a SUA „se năruie în fața ochilor noștri”

Un finanțist american susține că economia capitalistă a SUA „se năruie în fața ochilor noștri”
scris 15 mar 2023

Ken Griffin, CEO-ul companiei financiare Citadel Securities, afirmă că economia capitalistă a Statelor Unite „se năruie în fața ochilor noștri” din cauza acțiunilor luate de guvernul american după prăbușirea Silicon Valley Bank, relatează Markets Insider.

„SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, iar asta se năruie în fața ochilor noștri”, a declarat el într-un interviu acordat Financial Times, acuzând că „a existat o pierdere a disciplinei fiscale din moment ce guvernul rambursează deponenții în întregime”.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Românii pot comanda celebrul Ford Bronco, cu motor V6, la un preț de limuzină de lux CITEȘTE ȘI FOTO Românii pot comanda celebrul Ford Bronco, cu motor V6, la un preț de limuzină de lux

Griffin susține că autoritățile americane nu ar fi trebuit să intervină pentru a salva toate depozitele de la SVB, inclusiv cele care nu au fost asigurate, de pierderi financiare, scrie Hotnews.ro.

„Pierderile pentru deponenți ar fi fost neimportante și ar fi subliniat [pentru bănci] că managementul riscurilor este esențial”, mai susține el, argumentând în acest sens că în prezent economia americană ar fi suficient de puternică pentru a face față repercusiunilor prăbușirii spectaculoase a SVB vinerea trecută.

Comentariile lui Griffin au declanșat un val de critici la adresa sa pe rețelele de socializare, numeroși comentatori atrăgând atenția că Wall Street nu a exprimat opinii asemănătoare când a venit vorba de bailout-urile pentru băncile americane în urma crizei financiare din 2008.

Însă Griffin a fost unul dintre puținii finanțiști americani care au criticat dur activitățile marilor jucători de pe Wall Street care au dus la criză, militând pentru revenirea la legislația care separă băncile comerciale de cele de investiții, legea Glass-Steagall în cazul Statelor Unite.

El a acuzat acum autoritățile americane de reglementare că au ignorat semnalele de alarmă cu privire la conduita celor de la Silicon Valley Bank, afirmând că acestea „au dormit la volan”.

Noi turbulențe majore pe piețe după prăbușirea Silicon Valley Bank

Alț miliardari americani, printre care și Bill Ackman, CEO-ul Pershing Square Capital Management, afirmă însă că rambursarea deponenților SVB nu reprezintă un bailout, întrucât guvernul îi protejează doar pe aceștia, nu și managementul sau acționarii companiei.

Mai mulți angajați ai băncii au declarat pentru Axios săptămâna aceasta că SVB a acordat prime cu doar câteva ore înainte să dea faliment, stârnind un nou val de furie cu privire la practicile marilor instituții financiare din Statele Unite.

Comentariile făcute de Griffin pentru Financial Times au fost înainte ca piețele financiare să dea semne de noi turbulențe majore miercuri, când Credit Suisse a căzut puternic pe bursă, trăgând după ea alte mari bănci europene, prețul petrolului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată după decembrie 2021, iar euro și lira sterlina s-au depreciat puternic.

Problemele Credit Suisse au coborât indicele bancar european la cel mai scăzut nivel din acest an și au declanșat vânzări puternice pe piețele valutare.

„Veștile din această dimineață despre Credit Suisse provoacă toate daunele pe piețele valutare, iar acțiunile băncilor europene încasează o nouă lovitură astăzi", a declarat Simon Harvey, Head of FX Analysis la Monex.

viewscnt
Afla mai multe despre
ken griffin
sua